Recensie Philips Original Mini Radio (It’s so mini!)

Radio1

Het zou opvallend genoemd kunnen worden dat ik, als radiomeisje, geen daadwerkelijke radio in huis heb. In de auto, aar zoek je nog naar de juiste FM-frequentie, maar thuis luister ik radio via het internet, zet een vinylplaat op of speel een fijn stukje digitale muziek. De week van de digitale radio is net voorbij en Philips heeft een nieuwe lijn aan retro uitziende radio’s op de markt, die ik voor jullie mocht testen. Maar wat is dat hele DAB eigenlijk?

Digitale Radio
Radio luisteren kun je op verschillende manieren doen, waarmee FM en internet waarschijnlijk de bekendste zijn. Sinds september is in Nederland ook DAB+ uitgerold, dit is digitale radio en moet ervoor zorgen dat je iedere radiozender kraakhelder overal kunt ontvangen.

Misschien heb je de geweldige radioreclame voorbij horen komen waarin men zingt ‘Let’s get digital!’ maar waar je door het gekweel en Leo van der Goot eigenlijk niet weet waar het over gaat. Belangrijker, weet wat je ermee kunt doen. En dat is zonde! Want digitale radio is leuk!

Het klinkt wellicht futuristisch, aar dat is het niet. In Engeland hebben ze al ruim twaalf jaar digitale radio. De ontwikkeling van het signaal is beter geworden en de apparatuur ook, maar digitale radio zweeft al geruime tijd door de lucht. In Nederland is de overheid nu eindelijk zover dat DAB+ verplicht gemaakt is. Waardoor de publieke omroep bijvoorbeeld voet aan de grond verliest in veel gebieden van Nederland, waar de zendmasten niets anders uitzonden dan Hilversum 3, euh NPO Radio 2 TROS! Of hoe ze nu ook heten.

Geschiedenis van DAB
De geschiedenis en hoe het werkt, wordt netjes uitgelegd in deze uitzending van BNR Digitaal. Van meer dan een jaar geleden! Want toen was DAB er al. Daarvan was ik ook op de hoogte, aangezien ik die uitzending in elkaar heb gezet. Alleen was ik zelf nog niet aan de digitale radio.

DAB in de auto
Ik heb geen auto, dus een DAB ontvanger voor in de auto is vrij nutteloos. En een klein detail wat niet in de ‘Let’s get digital’ campagne gemeld wordt, is dat het DAB+ signaal thuis nog niet zo goed te ontvangen is.

Jacqueline Bierhorst, directeur Marketing en Content van kabelbedrijf Caiway, zegt oops! Maar ze zijn hard aan het werk het signaal te versterken. Gelukkig heb ik thuis heb ik een verzameling aan audioapparatuur en voornamelijk internet, dus daar had ik nog niet helemaal de noodzaak van een DAB radio ingezien. Maar als radiomeisje ben ik het aan mezelf verplicht niet alleen een echte radio, maar ook een DAB radio in huis te hebben. En daar was dus opeens de Philips Original Mini Radio!

Radio2

Meer dan radio
Het radio-aanbod in Nederland is leuk en je kunt je dag er aardig mee vullen. Alleen luister ik ook graag naar internetradiostations, van over de hele wereld. Dit doe ik via mijn pc of de TuneIn app op mijn smartphone. Dat is allemaal leuk, maar soms wil je meer aan geluid, wat mijn speakertjes niet bieden. Dan is het wel weer een voordeel dat we nu aan de digitale radio zijn, nu alles eigenlijk digitaal is. Want de Philips Original Mini-Radio heeft ook de mogelijkheid om een geluidsdrager via Bluetooth of een AUX verbinding (een simpel kabeltje) af te spelen. Er is zelfs een Philips DigitalRadio app, waarmee een hele extra wereld aan radiostations uit je Mini-Radio tovert. Dat niet alleen, ook je eigen muziek van je iPod kun je ermee afspelen.

Knopjes
Met zoveel functies loop je al snel het risico dat het onoverzichtelijk wordt, of dat de radio lastig te bedienen is. Ik zag mezelf al verstrikt in handleidingen zitten om de radio op DAB te krijgen en radiozenders te vinden. Niet nodig! Er zit een scanner in en op het leuke ronde display krijg je direct te zien welke zender de radio ontvangt en hoe sterk het signaal is. Radiozappen werd meteen een stuk leuker!

Ook de knopjes zorgen niet voor onduidelijkheid. Simpel en duidelijk in functie. Nu is de handleiding van ieder apparaat aan te raden, maar na één keer scannen (net als de radio) kun je makkelijk alles instellen en bedienen. Nu zit er een hele rits aan fijne, interessante technische kennis en snufjes in, maar dan gaan we naar een heel ander niveau radionerden. Wat kan, maar niet hoeft!

Radio3

One louder
Nee het is geen uitgebreid audio, versterker, surroundsound, digitaal, superbass, draadloos systeem door je hele huis. Het is ook geen speakertje uit je smartphone, of van die net acceptabele boxjes die je aan je pc hebt gehangen. Het is een radio, een dikke prima radio, met een verrassend goed geluid. Zeker voor die liedjes waarbij het volume soms op one louder moet. Ik hoef in mijn huis geen honderden mensen te laten dansen en mijn slaapkamer is ook niet zo groot dat ik vanuit mijn inloopkast (die ik niet heb) nog alles perfect hoef te horen. Dansend door de woonkamer in mijn ondergoed naar de slaapkamer, dat is alles. En dat werkt!

Ik heb een heuse radio! Eentje die het doet, alleen dan zonder de klassieke FM radioruis. Eerlijk, k moest even wennen om weer een radio in huis te hebben. Een apparaat waar je naar toe loopt, een radiostation opzoekt en luistert, of je favoriete playlist aanslingert. Maar een retrodesign radio is wel een aanwinst!

Alle informatie over DAB in Nederland kunt je op de site van Digital Radio vinden.
Specs en meer over de Philips Original Mini-Radio staan hier.

Dit artikel verscheen eerder op PinkBullets