Meer muziek 2014

paolo nutini
Nee, ik ben je niet vergeten. En andere aanwinsten en eervolle vermeldingen van 2014.

In geen enkel lijstje stond Paolo Nutini. Ik schaam mij diep dat ik niet op hem gestemd heb. Want hij heeft voor mij het album van het jaar afgeleverd. Wellicht één van de mooiste liedjes van dit jaar staat erop, waar iedereen het over eens is; Iron Sky. Ik ben gezwicht voor Scream! (Funk my life up). Hoewel Paolo met al had sinds Candy.

De andere albums voor mij dit jaar, veelal voorspelbaar, want we hebben er allemaal op zitten wachten: Alt-J, Ben Howard, Damien Rice, David Gray, Ryan Adams, Dotan, First Aid Kit, Novastar, Fink.

Niet vergeten, maar niet op gestemd… Zoals Sohn, met een prachtig Lowlands optreden als strik om het geheel. De warmte van Jungle deed me ook goed, hoewel dat Busy Earnin’ misschien nog iets lekkerder is. Nieuw, verrassend en zo leuk is nu in mijn leven Bahamas. En de waanzinnige Son Little. Waar als extra bonus St Paul and the Broken Bones ook nog eens bij komt. Het is een feestje op mijn MP3FM.

Sommige mogen een extra vermelding krijgen, vanwege een liedje of een andere bijdrage aan de beleving van de muziek.

What if home is not a place? What if home is not there to be found? What if home is a soul that is haunting you? Home… Keep running till you’re there (Dotan, Home)

David Gray, die ik eindelijk live heb gezien. Met een geweldig nieuw album en toch ook zijn White Ladder liedjes nog altijd met zoveel liefde ter gehore brengen. Oh, I’m a sucker for the cello.

Op Lowlands hoorde ik ze America zingen van Simon & Garfunkel. Waardoor ik helemaal om was wat betreft de First Aid Kit zusjes. Tot daar op het Stay Gold album dat ene liedje voorbij kwam; A Long Time Ago.

Nick Mulvey was dit jaar ook aanwezig, zeker met het hele leuk en fijne Nitrous, mede dankzij de prachtige sample van You’re Not Alone. Waar ik ook blij mee ben dit jaar, is Paloma Faith. Nu was ik al fan sinds Stone Cold Sober, maar nu ze het samen met Pharrell doet en met Sigma, zal dit wellicht wel de definitieve doorbraak zijn. En dan als laatste nog een zeer ‘donkere dagen voor kerst’ muzikaal verantwoorde versie van het geweldige Diamonds.