Toen Dino’s Mijn Leven Beheersten

Als klein meisje was ik niet alleen een meisje meisje. Ik was ook een nerd. Alleen wist ik toen niet dat je een nerd bent, als je fossielen interessant vindt. Belangrijker nog, als je dino’s leuk vindt. Als meisje meisje zijnde. De tijd dat dinosauriërs in mijn wereld heersten.

Naast al mijn sprookjesboeken had ik ook boeken over het menselijk lichaam en daarnaast nog meer boeken over uitgestorven dieren, van die hele grote. De dinosauriërs. Nu zo terugkijkend kan ik niet meer bedenken waar mijn fascinatie voor de beesten ooit vandaan is gekomen. Die was er gewoon. Dino’s en steentjes, kristallen, sterren… Ja, ik begin nu ook beter te begrijpen waarom ik gepest werd. Ik had geen schijn van kans.

Naast boeken over de dino’s had ik ook plastic dino’s en wilde ik dino botten hebben. Het liefst er zelf ook naar graven. Er waren ook wel wat series over dinosauriërs, leuk geanimeerde, maar echte dino series zoals we nu hebben op National Geographic hadden we niet. Wel was er het Omniversum, in Den Haag. Een grootbeeldbioscoop die prachtige, leerzame films vertoont. Zo ook over dino’s.

Als een soort stuiterbal ben ik daar in de bioscoop neergezet om een film over dinosauriërs te kijken. Waarna ik helemaal naast mijn kleine roze schoentjes liep en dino spraakwaterval werd, want ik wist echt ALLES over dino’s. Jammer alleen dat niemand ernaar wilde luisteren. De film nog een keer zien en nog een keer. Uiteindelijk is het me zo’n drie keer gelukt. Met mijn hoofd volledig in de wereld waar dino’s heersten.

Er is vast een mooie term voor, dat waarbij het een oploopt, het ander afneemt. In dit geval mijn leeftijd die opliep en mijn interesse voor dinosauriërs die afnam. Tot er een nieuw decennium aanbrak en ik voor het eerst met een vriendinnetje naar de bioscoop mocht, zonder ouders erbij. De film: Jurassic Park.

Het was het mooiste, stoerste en engste wat ik ooit gezien had. Bij de keukenscene zat ik op-de-kop-achterstevoren in mijn stoel, die ook nog eens dichtklapte. Was ik vroeger al een spraakwaterval over onderwerpen waar ik enthousiast over was, dan was ik nu een soort tsunami. Ik wilde meer. En ik kreeg meer. Want Jurassic Park is meer dan een film,  het is namelijk Jurassic Park, we’ve spared no expense.

Naarmate ik immer ouder werd, werd mijn nerd-zijn er niet minder om (“ah ah ah, you didn’t say the magic word”). De boeken bleven, maar veranderen wellicht wat. Zo kreeg ik ook ‘Jurassic Park’, het boek in handen, waar de film op gebaseerd is. Het boek gaat over de chaostheorie, waar het themapark Jurassic Park als fataal voorbeeld voor dient. Opeens waren die dinosauriërs ondergeschikt, chaostheorie, dat is waar het allemaal om gaat. En zo ontstond de volgende kennisobsessie.

Dan vandaag de dag. Nee, ik heb geen plastic dino’s meer. Ook chaostheorie is niet de eeuwige waarheid. Maar beide zijn nog wel aanwezig. Jurassic Park op dvd, het boek prijkt in mijn boekenkast en als ik het themamuziekje hoor uit de film krijg ik overal kippenvel. Zo’n twintig jaar na de film ben ik erachter dat ik zeker niet de enige ben. Roep ergens “Clever Girl” en iemand roept terug “It’s an interactive CD-ROM!”

Meneer Spielberg is ook niet dom en weet dat hij een kwaliteitsfilm heeft gemaakt die na al die jaren nog totaal niet verouderd eruit ziet of aanvoelt. De speciale effecten zijn beter dan in menig film die ik de afgelopen vijf jaar heb gezien. Om die reden en meer is besloten Jurassic Park opnieuw uit te brengen, in de bioscoop, in 3D. Toen dit nieuws mij ter ore kwam was ik een waterval stuiterbal aan film- en dinosauriërtrivia.

Première in het Eye Filmmuseum? Check. T-Rex die tegen je schreeuwt in dolby, prachtig. Het viel me ook opeens op hoe belachelijk lang Ian Malcom (Jeff Goldblum) in beeld was, met zijn blote torso. Hoe ontzettende jaren ’90 de kleding is en de kapsels. Maar vooral hoe het niets afdoet aan het intense plezier wat ik aan de film beleef. Keer op keer.

Nog een week gok ik, tot de dino’s weer uitsterven in de bioscoop. Kijken hoe vaak ik nog kan gaan tot die tijd.

Bonus: Waarom T-Rex zo agressief is