Ik Hou Van…

 

Ik hou van in bad gaan. Lezen in de trein, op de bank, in bed. Naar de mensen op televisie dingen roepen of naar iemand die iets op de radio zegt. Ik hou ervan heel hard mee te zingen met liedjes in de auto. Te dansen als een idioot in mijn woonkamer. 

Ik hou van zonsopgang. Het ochtendlicht op de grachten. In de stilte – voor de dag echt begint – je even alleen op de wereld te wanen als je door de verlaten straten loopt. Ik hou ervan stil te kunnen huilen bij een slechte serie die op je emoties uit is. Heel hard schreeuwen op straat. Toeristen laten schrikken door vlak langs ze heen te fietsen en te bellen. Ik hou van mijn kinderlijke blijheid om de dingen uit mijn jeugd. In mijn eentje naar de bioscoop gaan op zondagmiddag. Een geile doorstart maken met liedjes op de radio. Een nieuw favoriet liedje op repeat zetten en kijken hoelang ik het leuk blijf vinden. Oude liedjes herontdekken.

Ik hou ervan een outfit te bedenken en me klaar te maken voor een feestje. Nagels lakken. Ik hou ervan het volume op even getallen te zetten. Cadeautjes in te pakken. Aan een boek te ruiken als ik het gekocht heb. Te dwalen door platenzaken, niet op zoek naar iets specifieks, maar gewoon door de bakken heen te spitten en me te laten verrassen door wat ik tegenkom. Ik hou van mensen met passie. IN CAPS LOCK SCHRIJVEN. Verrast worden door een spontane uitnodiging. Plaatjes zoeken voor iemands jarig zijn op Facebook.

Ik hou van Star Wars. Ook van Star Trek. Van mijn nerd zijn. Mijn meisje zijn. Op een verloren avond al mijn jurken aanpassen en rondjes draaien voor de spiegel. Ik hou van nutteloze feitjes. Van nuttige feiten ook. Van kennis. En kunde. Ik hou van duidelijkheid. Lange mailwisselingen. Met mijn vingers langs de dingen gaan waar ik langs loop. Ik hou ervan te quoten uit liedjes. En films. Series die ik te vaak gezien heb. Door de regen te fietsen. Dan thuis je comfy kleren aan te doen. Ik hou van sprookjes. Horrorfilms. Tekenfilms.

Ik hou van de was ophangen. Bed verschonen. Continu te klikken met een klikpen. Bowlen. Varen. Ik hou ervan thuis te komen. Naar de dierentuin gaan. De kermis. De stad te overzien vanaf een hoog punt. Ik hou van de stilte van sneeuw. Het lawaai van een opstijgend vliegtuig. Koekjes bakken. Alle muziekjes op dezelfde manier hernoemen. Archiefmapjes maken in mijn mail. De volle maan die opeens door de wolken zichtbaar wordt.

Ik hou van gezelschapsspellen. Popquizzen. Glorieus verliezen. Terecht winnen. In een keer de weg kunnen vinden. Ballonnen.

Ik hou ervan als iemand zacht in mijn oor bromt. Me voorleest. Ik hou van brillen. Donuts. Aardbeien. Champagne. Met blote voeten door het gras lopen. Heel stil zijn. Dagdromen. Dingen doen waar ik eigenlijk bang voor ben. Ik hou van iets voor het eerst doen. Te doen of iets de eerste keer is. Routine. Ritmes. Naar een hartslag luisteren.

Ik hou van de kleine dingen. De grote dingen.

 

Deze column verscheen eerder op PinkBullets