De Jongere Vrouw en de Oudere Man

 

Nu ik zelf dertig ben vind ik mannen in de dertig nog steeds wel leuk, maar ze zijn opeens allemaal bezet. Het zijn namelijk de mannen die ook in de twintig waren toen ik dat was. De mannen die toen dertig waren, zijn nu veertigers…

Ik heb altijd een zwak gehad voor mannen in de dertig. Vooral als ze richting de zesendertig gingen. Want dan waren ze zo leuk uit hun jeugdige onzekerheden en zo lekker man en op zichzelf. Iemand waar je mee kan sparren, woordelijke en fysiek. En als jonge blom van in de twintig was ik natuurlijk ook een zeer geliefd object voor de man in de dertig.

Nu ik zelf dertig ben vind ik mannen in de dertig nog steeds wel leuk, maar ze zijn opeens allemaal bezet. Het zijn namelijk de mannen die ook in de twintig waren toen ik dat was. De mannen die toen dertig waren, zijn nu veertigers…

Het zijn allemaal kleine verschuivingen en het duurt vaak even dat ik door heb van wat er nou precies aan het veranderen is. Leeftijd en tijd in zijn algemeenheid zijn al lastige zaken, maar zeker als je leeftijden naast elkaar gaat leggen, qua interesses en relaties. Begin twintig waren de eind twintigers, begin dertigers wel echt heel leuk. Zo volwassen al, een bepaalde zelfverzekerdheid. Hoewel ik, als het bakvisje dat ik kan zijn, als een idioot viel voor de wat minder zekere man die dat dan wellicht weer op mij projecteerde. Tot ik een mannelijk exemplaar tegen kwam die wat verderop in de dertig verkeerde.

Waar ik mee kon praten, lachen en als nodig ook huilen. Waar het elkaar bijna panisch aanstaren van de seksuele spanning niet te doen was. Maar we konden er niets mee. Ja, ellenlange e-mails naar elkaar sturen, sneaky sms’jes over en weer. Langs elkaar lopen in de gang op werk en dan net doen alsof je niets liever wilde dan elkaar bespringen. Lastig hoor, het jonge meisje op werk zijn en hopeloos verliefd in een affaire zitten met een van de bazen.

Hij was zesendertig toen het begon. Drie jaar later was het voorbij. Nu, zoveel jaar later ben ik dertig en duurt het nog maar zes jaar tot ik die leeftijd bereikt heb. Ho wacht, nog maar? Dat is niet nog maar! Zes jaar duurt lang. En dan te bedenken dat het al heel wat jaren geleden is. Waarom heeft niemand me ooit verteld dat veertien jaar verschil best veel is. Dat ik best jong was. Niet dat ik geluisterd zou hebben, maar toch! Het verschil tussen mij nu en een meisje van tweeëntwintig kan schokkend groot zijn.

Zo ben ik er ook achter dat ik met mijn grote mond en volwassen ideeën gewoon echt een meisje was. Dat ik nu dingen weet en accepteer die toen echt ondenkbaar waren. Ook als ik met andere jonge dames praat die maar een paar jaar jonger zijn, dan merk ik al dat ik toch wel een stuk rustiger ben en meer weet, wat weer meer stabiliteit brengt. Maar ik ben nog steeds geen zesendertig. Als ik die mooie leeftijd bereik ga ik Hem wel een bericht sturen; Gefeliciteerd met mij. Ik ben (nu pas) net zo oud als jij was toen we elkaar voor het eerst ontmoette. Denk er eens over na…’

Een paar weken terug kwam ik erachter dat mannen van in de veertig erg leuk zijn. Lastig ook, want ze hebben opeens wel echte bagage, maar leuk. Interessant ook, hebben dingen meegemaakt, geleefd en geleerd. Heel veel zijn ze, en oud hoort daar niet bij. Ze zijn ook veelal beschikbaar, want die relatie die ze vanaf hun achtentwintigste hadden is nu over. Waar je eerst denkt ‘jeetje, drieënveertig!’ bedenk daarna dat een groot deel van je vrienden die leeftijd al gepasseerd zijn, dat is ook allemaal normaal en die zijn ook niet oud. Dat er je helemaal niets van voelt als je staat te zoenen of elkaar licht panisch aankijkt vanwege de seksuele spanning.

Ik verbaas mezelf erover hoeveel waarde je aan een getal kunt hangen. Want als je het sec bekijkt is er eigenlijk niets veranderd. Tien jaar geleden waren dit de mannen in de dertig die ik zo leuk vond. Tien jaar later vind ik nog steeds dezelfde mannen leuk. We zijn alleen geen twintig en dertig meer. Word ik nou volwassen of hou ik mezelf zo jong?

Deze column verscheen eerder op PinkBullets