Cadeautjes Geven is Leuk

Ik ben dol op Sinterklaas en kerst. In zijn geheel niet om al het familiegedoe en alle andere storende randzaken, maar meer omdat ik dan eindelijk mensen cadeautjes kan geven. Waar ik eerder het jaar geen goed excuus voor kon vinden. Ik ben toch zeker Sinterklaas niet, maar ik vind cadeautjes geven erg leuk!

Ergens zit een mechanisme in mij waardoor ik altijd op mogelijke presentjes let voor mensen in mijn leven. In elke winkel waar ik ben, kan ik zomaar iets zien liggen wat écht voor die of die is. Als ik op die interwebz aan het surfen ben zie ik ook vaak genoeg dingen voorbij komen die perfect zijn voor die ene of ook die andere. Maar ja, alles kopen is ook weer zoiets. En cadeautjes zijn leuk, maar niet als je iedere week met iets aan komt zetten.

Dus ik heb een soort selectieprocedure voor personen en mogelijk cadeautjes die ik aan ze kan en wil geven. Zo heb ik een vriend waarmee ik een bijzondere voorliefde voor, in sommige ogen, zeer slecht T-shirts deel. Met huilende wolven bijvoorbeeld, of met hamburgers. Het is dan niet als ik ergens een roze T-shirt met clowntjes erop zie hangen dat ik die aanschaf voor hem. Maar als ik een T-shirt voorbij zie komen met drie nijlpaarden met eenhoorn-hoorns die huilen naar een volle maan, dan rest mij niets anders dan over te gaan tot het aanschaffen van de shirt. Want veel magischer dan dat wordt het niet.

Verjaardagen zijn natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid tot het overhandigen van presentjes. Neurotisch als ik ben kan ik soms al een jaar bezig zijn met het bedenken en vinden van de leukste, raarste, verrassendste, passende cadeautjes voor betreffend jarig personage. Wellicht ten overvloede, maar ik ben er retegoed in. Als je me ooit iets verteld hebt van wat je graag zou willen hebben, of iets mist, ik onthoud het. Of iets leuks wat we ooit samen gedeeld hebben, aan een gebeurtenis of anders episch moment. Eerlijk, voor sommige mensen is een presentje kopen stukken makkelijker dan voor anderen, maar als het dan lukt, in welke categorie ze ook vallen, dan geeft dat een zeer voldaan gevoel. Het kan soms zo simpel zijn als een vlieger in de vorm van een draakje of een bijzondere kaas-snijplank met leuke bijbehorende mesjes.

En als die leuke presentjes zich opeens aandienen zonder dat er een verjaardag of andere gelegenheid in de buurt is, dan moet ik in zwaar overleg met mezelf. Koop ik het nu en bewaar het tot ik een mooie gelegenheid vind of bedenk. Laat ik het, want waarom zou ik presentjes blijven kopen. Of gewoon kopen en totaal in spontane willekeur het overhandigen ter verhoging van de feestvreugde? Een cadeautje; ik zag het liggen en moest aan je denken, zomaar omdat het kan, omdat jij het bent, omdat je het waard bent.

In al mijn enthousiasme met het geven van cadeautjes heb ik er nooit bij stil gestaan dat er ook mensen zijn die cadeautjes krijgen niet leuk vinden. Zeker niet zomaar. Dat ze daardoor het gevoel krijgen dat ze me iets verplicht zijn, iets terug moeten doen. Dat ik een cadeautje zou geven omdat ik er iets voor terug wil. Het is me geloof ik nog niet helemaal gelukt om duidelijk te maken dat ik geen presentjes aan mensen geef omdat ik iets van ze terug wil, of om aardig gevonden te worden. Een cadeautje geef ik aan je, omdat ik je aardig vind, lief, leuk, dat ik blij ben dat je er bent.

Wat wel weer raar is, dat het andersom niet zo werkt. Niet dat ik niet dol ben op het krijgen van cadeautjes, maar ik ben zo klote specifiek in wat ik wil en leuk vind, dat ik liever niets krijg dan dat ik wellicht moet toegeven dat ik er niet zoveel mee kan. Ik ben al blij met een lucifer! Roep ik wel eens. Dus toen ik ooit van een vriend een doosje lucifers kreeg, vond ik dat ontzettend leuk. Als ik opeens, zonder aanleiding een prinses Leia bubblehead poppetje krijg, dan ben ik verrukt. Een enveloppe met mijn naam erop omringd door zilveren sterretjes doet me meer dan de inhoud van de enveloppe, want iemand heeft zitten fröbelen om de enveloppe te versieren. Of heel onverwachts presentjes krijgen, zomaar, zonder directe aanleiding. Pakjes die echt voor mij zijn, omdat het iets tussen ons is, volledig op en van de persoon. In bubblewrap.

Nu is het december. Sinterklaas is er en kerst staat om de hoek te trappelen. Met het excuus ‘Sinterklaas’ heb ik presentjes liggen, waar ik eerder geen aanleiding voor had om ze te kunnen geven. Eventueel kan ik het nog tot kerst uitstellen. Met kerst had ik een paar jaar terug voor een aantal vrienden allemaal bacteriën gekocht. Pluche bacteriën! En ziektes. Ze zijn heel schattig. Voor iedereen heb ik mijn best gedaan en passende aandoening te vinden. Was heel gezellig, al die moeilijke gezichtjes tijdens het kerstdiner.

Er is alleen een cadeau wat ik heb liggen, waar ik nog geen goed moment voor weet om het te overhandigen. Het is aangeschaft specifiek voor de verjaardag, persoonlijk en leuk. Iets waar ik echt voor op zoek ben gegaan, een verzamelproject. Maar de verjaardag wordt niet gevierd en het wordt niet op prijs gesteld er enige ruchtbaarheid aan te geven. Sinterklaas komt ook te vervallen en kerst duurt nog weer langer tot het daar is.

Dus wanneer je het het minst verwacht, krijg je van mij een cadeautje. Omdat ik zo blij ben dat je er bent.

 

Deze column verscheen eerder op Pinkbullets