Antwoord Me.

Voor iemand die totaal niet kan communiceren ben ik dol op contact met mensen. Niet zozeer in het echt praten, want dat is eng, maar alles via de digitale snelweg dan weer wel. Zolang het maar geschreven is.

Bellen, leuk! Met mensen die ik echt goed ken. Over zaken die er niet toe doen, want als het er wel toe doet dan is het een zeer stilzwijgend telefoongesprek. Dat zou dan weer in persoon moeten, maar dan zit je elkaar maar weer zo aan te staren. Nee, dan mailen.

Sinds enige tijd probeer ik me te bedenken hoe ik communiceerde met mensen voor er e-mail was, sms of chat. Ik kan me de chats nog heel goed herinneren en hoe vrij ik me voelde, oe sociaal ik me vooral ook voelde. Want ik kon opeens zomaar met iedereen praten. In die tijd had ik eigenlijk geen normale sociale contacten, ja één vriendin, met wie ik samen in de chat zat, of aan de telefoon.

Door al die moderne vormen van communicatie heb ik een ernstige vorm van telefoonparanoia gekweekt. Dit begon bij ICQ, dat ik ’s nachts nog steeds ‘ooh ooh’ dacht te horen. En nee, daar hoort geen O-face bij. Tegenwoordig denk ik mijn telefoon te voelen trillen of mijn ringtone te horen. Die ringtone is niet zo verrassend, het is de intro van Clocks van Coldplay. Dat liedje wil je nog wel eens her en der voorbij horen komen.

De paranoia daargelaten, ik heb wel een bepaald soort antwoord-etiquette ontwikkeld. Je antwoord, altijd. Niet altijd even snel, maar je antwoord. Tenminste, ik antwoord. Hier krijg ik wel eens commentaar op; ik antwoord namelijk meestal binnen dertig seconden. Dit omdat ik vergroeid ben met mijn email en sms. Of wel samen in één apparaat of gewoon omdat ik altijd achter een pc zit. Mensen worden daar nerveus van. Verrassend genoeg ik ook, aangezien ik er niet tegen kan als ik dan niet weer binnen dertig seconden antwoord krijg.

Jij sms’t me. Ik sms meteen terug. Hoezo kun je dan niet meteen weer antwoorden? Alsof je de telefoon in die tijd in een kluis hebt gelegd en er niet meer bij kan. Het is ook niet alsof ik je een vraag stel waar je heel lang over na moet denken. “Zeg, mag ik een deel van je lever.” Het zijn meestal simpele ja/nee vragen of gewoon een opmerking waar je met; “haha, inderdaad”, jezelf ook vanaf kunt maken. Als het een afgerond geheel was, het gesprek, dan is het natuurlijk geen probleem. Ik moet alleen nog leren dat het op een gegeven moment voorbij is, et gesprek.

Bijna hetzelfde met e-mail. Hoewel ik het natuurlijk wel kan waarderen dat niet iedereen zo bovenop de e-mail zit als ik. Want ik geef toe, et is wat dwangmatig. In sommige gevallen doe ik heel erg mijn best om niet direct te antwoorden. Dan ‘laat ik de e-mail even liggen’, zeg ik dan tegen mezelf. Alsof ik erover na moet denken. Wat nog wel eens wil voorkomen, is dat ik echt voor een antwoord moet gaan zitten, dat ik niet even er iets uitram, maar echt een verhaal moet terugsturen. Waarover na is gedacht. Dan kan het soms wat langer duren voor je antwoord van me krijgt.

Dan is er nog zakelijke communicatie. Het interesseert me niet of je druk bent of niet, maar als ik een duidelijk zakelijke vraag aan je heb, dan antwoord je. Misschien niet direct, maar wel vlot. Als je dan al druk bent, laat dat dan weten; ‘ik ben druk, maar ik kom er zo snel mogelijk op terug.’ Een ontvangstbevestiging, iets. Zo moeilijk is het niet.

Er komt een dag dat je echt iets belangrijks moet vragen. Dat je iets wil weten, voor jezelf. Bijvoorbeeld iemand mee uitvragen. Wat al heel spannend is op zichzelf en dan hoeft dat nog niet eens romantisch te zijn. Uit zelfbescherming van directe afwijzing kies je ervoor het via de e-mail dan wel sms te doen. Dit omdat ik nou eenmaal sterker ben als ik het ‘onpersoonlijk’ kan opschrijven. Gis, scherper, mooiere woorden etc. bla bla bla.

Bellen is sneller, dit klopt, maar ook enger. Dan nog verwacht ik niet, dat als ik je iets leuks vraag, want dat is het, at het zo lang moet duren voor ik antwoord krijg. En als je me dan al antwoord, dat het eigenlijk geen antwoord is. Daar raak ik heel erg van in de war. Ik bijt niet hoor. Zelfs niet als het antwoord me niet bevalt.

Waar ik nog naar uitkijk is het moment dat we samen over straat lopen of ergens zitten en ik je gewoon kan aankijken en je kan vragen wat ik het liefst zou willen vragen. Of gewoon een normaal gesprek kunnen voeren. Over dingen, over jou, over mij. Dat lijkt me ook wel wat. Tot die tijd schrijf ik door. Waarbij ik soms op verzenden klik, maar het meest van de tijd alles weer verwijder.