Can You Zip Me Up?

Can you zip me up. Is dat een rare vraag?

De dingen waar je je druk om kunt maken. Als vrouw zijnde zijn dat er heel wat. Zeker als het op kleding aankomt. De juiste outfit voor de gelegenheid is een kwestie waar we weken mee bezig kunnen zijn. Niet dat je direct er constant bewust mee bezig bent, maar het speelt mee. Iedere winkel waar je langs loopt goed in je geheugen opslaan, voor het geval je daar iets in de etalage ziet hangen wat welk eens dé outfit zou kunnen zijn.

Voor feesten en partijen ben ik heel erg van de jurken. Feestjurken. In de loop van de jaren heb ik dan ook een aardige collectie jurken opgebouwd, waar ik sommige maar een keer van heb gedragen. Want ja, voor die  gelegenheid was de jurk perfect en er is daarna niet nog zo’n gelegenheid voorbij gekomen. Nou hou ik altijd de hoop dat die gelegenheid nog een keer komt, want dan kan ik die jurk weer aan. Soms gaan daar jaren overheen voordat zo’n moment weer komt.

In dit geval heb ik het zelf gecreëerd, die gelegenheid, dat feest, die kans om die jurk (of die andere) weer aan te kunnen. Ik heb er helemaal zin in, vooral de aankleding, zowel van het feest als van mezelf. In alle drukte met de voorbereidingen plan ik een uurtje jurken passen in. Even de muziek hard aan, jurken op een rijtje aan de kast hangen en passen maar. Spannend, want de jaren die versteken zijn hebben de jurken nog niet geraakt, maar mijn lichaam is wel iets veranderd. Wat toen paste, zit dat nu nog net zo goed.

En daar sta ik dan, op mijn sloffen, rode jurk in de hand. Rits van achteren open ritsen, jurk over het hoofd aandoen. Tot zover gaat alles goed. Jurk recht draaien en dan netjes om het bovenlichaam omhoog houden. Nu komt het moeilijke gedeelte, de rits weer dicht krijgen. Met één hand kom ik een heel eind, maar halverwege mijn rug kan ik mijn arm toch niet zover krijgen dat ik de rits helemaal dicht krijg.

Daar sta ik dan, op  mijn sloffen, in mijn rode feestjurk die maar half dicht zit. Mijn broer woonde naast me, maar die heeft Amsterdam voor Parijs verruilt, dus die kan me ook niet dichtritsen. Voordeel is wel dat ik in een pand met alleen maar homo’s woon. Alleen heb ik de nieuwe buurman uit Nieuw Zeeland ooit een handje geschud, maar verder nooit contact mee gehad. Mijn noodzaak tot het zeker weten of de jurk nog past en of ik die aan kan naar het feest is sterker dan de eventuele awkward situatie die zou kunnen ontstaan.

Hey, hello. Can I ask you a weird question?

Sure, what can I do for you

Well, can you zip me up?

De rits gaat langzaam verder omhoog en lijkt dan te blijven steken. Bij biedt zijn verontschuldigingen aan en houdt dan, als een doorgewinterde dicht-ritser de bovenkant van de jurk bij elkaar en probeert het weer. Dan de pijnlijke vraag die ik liever niet wil beantwoorden “how long has it  been since you worn this dress?” Ik zucht en wil hem net  gaan antwoorden als hij opeens zegt “it seems you’re breasts have become bigger”. Ik draai me om, bedank hem en loop stralend mijn eigen huis weer in.

De jurk zit namelijk verder perfect.