Gefeliciteerd Mijn Lief

Mijn eerste liefde is jarig. En die liefde gaat al een tijd mee. Mijn geliefde ook. Al zo’n kleine 736 jaar.

Amsterdam was voor mij mijn opa en oma, die woonden in de Leidsestraat. Daarnaast was het het kasteel. Waar mijn vader werkte. Een heus kasteel! Met een rozentuin. Een grote weg ervoor, waar de banden van de auto zo’n leuk geluid op maakten, en je kon er onderdoor rijden. Toen ik daar de koningin ontmoette en bloemen mocht geven werd het steeds lastiger voor mijn ouders om mij duidelijk te maken dat het een museum was.

Ook al woonde ik niet in Amsterdam, toch voelde ik me een Amsterdamse. Geboren aan de Koninginneweg bij het Vondelpark, vader die er vandaan kwam, grootouders die er wonen, oom en tante. Het zat allemaal wel zeer gelokaliseerd in de zuidelijke regionen van de stad. Wellicht niet het meest accurate beeld wat je van Amsterdam kunt hebben, maar voor mij was het een soort Disneyland waar ik altijd graag heen ging en niet meer weg wilde.

Toen ik eindelijk naar de middelbare school mocht en mijn in het Amsterdamse kon vertoeven, toen begon de grote ontdekkingstocht. Met daarbij het ontluiken van de sluimerende liefde die er al was. Amsterdam Zuid kende ik al redelijk en die kennis werd groter door het op school zitten aan de Hobbemakade. Funest voor mijn schoolcarrière, maar geweldig voor mij. Je komt nog eens ergens als puber als je niet naar school gaat, maar gewoon door de stad struint. De stad bleek veel meer te zijn dan statige panden en brede wegen. Het was er nauw en krap, soms vies, druk, maar altijd mooi in mijn ogen.

Als ik dan eens buiten de stad kwam vond ik het maar niets. Het was allemaal Amsterdam niet. Nou zijn ‘wij als Amsterdammers’ natuurlijk zeer afkeurend van alles buiten de stad, maar dat wordt daar buiten niet echt goed opgevat. Toch hield ik voet bij stuk en rende altijd zo snel als ik kon weer terug. Nog steeds woonde ik niet in de stad, maar ik ging er iedere kans die ik had heen. Door de stad dwalen, toerist spelen, hardcore Amsterdammer spelen. Ik wist de weg, ik wist waar je moest zijn.  De stad maakte me ook blij, alsof je beter adem kunt halen als je door haar straten loopt.

Nu, zoveel jaren later kom ik nauwelijks meer in de zuidelijke regionen en verbaas me iedere keer als ik er opeens wel weer ben. Mijn leef- en jaaggebieden hebben zich verplaatst, ken nu weer meer van de stad en heb haar ook van vele andere kanten gezien. Door de jaren en de bemoeienis van de gemeente zijn er veel dingen opeens verdwenen uit de stad waar ik nog wel eens verdrietig van word. Dat betuttel. Toch blijft de stad een soort mysterie hebben waar vele mensen op af komen. De grote enge stad.

‘s Ochtends vind ik de stad op haar mooist. Als de zon opkomt. Dit schouwspel heb ik vaak gezien. Niet alleen omdat ik met zonsopgang pas naar huis ging, maar ook omdat mijn dag dan echt begon. Als je ook eens vroeg op  moet en het begint net licht te worden moet je er maar eens op letten, wat dat licht met de daken doet en hoe de grachten ervan oplichten.

Amsterdam wordt door vele bezongen, ik schrijf er graag over en vele met mij, heb er zelfs een mooi filmpje over geschoten. Ik kan je alleen maar aanraden als je Amsterdammer bent om met regelmaat nog eens toerist in eigen stad te spelen. Toch naar die musea gaan die je nog niet gezien hebt. De stad met nieuwe ogen bekijken. Naar de stukken in de stad gaan waar je liever niet bent. Lees ‘Een Kleine Geschiedenis van Amsterdam’. Stap iedere mogelijkheid die je hebt op een bootje om de stad vanaf het water te bekijken. Ga met mensen uit de stad op ontdekkingstocht. En iedere keer als je je huis uitloopt, weer of geen weer, kijk om je heen en zie hoe blij de stad je maakt.

Iamsterdam. Gefeliciteerd schat.