Op Post Jacht

Gejaagd fietste ik door de buurt, opzoek naar de postbode. Misschien had ik hem net misgelopen en liep hij nog rond. Mijn kostbare aangetekende brief moest ik vandaag nog hebben. Want maandag is het te laat.

In al mijn wijsheid had ik het perfecte cadeautje online besteld. Wél aangetekend natuurlijk, met een dag bezorg garantie. Helemaal in mijn nopjes met de gedane zaken kwam ik gisteren hoopvol thuis. Helaas, de mat was leeg, geen bericht van de postbode dat mijn brief gepoogd was te bezorgen. Dit keer is geen bericht geen goed bericht.

Vandaag besloot ik eerder naar huis te gaan, zodat ik de deurbel zou horen en glunderend mijn post in ontvangst zou kunnen nemen. Met piepende fietsbandjes stop ik bij mijn huis en gooi de deur open om naar boven te rennen. In mijn grote sprong de trap op val ik bijna om. Daar ligt het… Het briefje. Hij is al geweest. KUT. Snel kijk ik naar het afhaaladres van mijn postcadeau. Maar direct zie ik ook dat ik het pas de volgende werkdag na half twee kan komen halen. Dat is maandag!

Eerste gedachte; naar het afhaalpunt, misschien ligt het er al. Onderweg naar naar de lokale postboer kom ik een oranje geklede man tegen. Lumineus idee! “Ben jij toevallig … deze meneer? Die mijn brief heeft?!” De goede postman kijkt me aan en stelt me direct teleur. Hij is het niet. “Wel zou je naar het postdepot kunnen gaan, daar moeten we onze onbezorgde post weer inleveren.” Alweer een goed idee! Op mijn stalen ros fiets ik richting het depot, tot ik weer een oranje gejaste persoon zie lopen. Dit keer weet ik het zeker, hij is het!

Steve, ik noem hem Steve, wist mijn in het Engels te vertellen dat ook hij het niet is die ik zoek. Maar hij weet wel wie het is. Het gaat om Billy. Billy bezorgt alle aangetekende brieven en zijn ronde eindigt drie straten voorbij mijn stulpje. Maar dan ben ik te laat! Dan is hij al klaar met zijn ronde. Wat nu? Steve weet nog meer. Er zijn hele divisies postbodes, iedereen heeft een eigen taak en daardoor een eigen rang. Billy is wat je noemt een ‘professional’, Steve noemt zichzelf gewoon voetvolk. Het gewone postdepot is niet waar Billy zijn belanghebbende stukken weer moet inleveren. Dat moet bij het Business Point. Maar dat is weer een stuk verder weg dan dat het depot om de hoek is.

Koppig als ik ben ga ik toch op pad door de buurt. Er zijn veel kleine straatjes en vele deuren. Billy kan wellicht nog onderweg zijn. Slalommend van straat naar straat, op de uitkijk voor een oranje jas moet ik helaas concluderen dat Billy en ik elkaar echt zijn misgelopen.

Om toch geen enkele optie over te slaan, toog ik naar het postdepot, voor de gewone post. Mensen, je post ligt in grote zakken in een klein hok wat muffig ruikt en waar een toilet gewoon midden in de ruimte staat, achter een kamerscherm. Niet geheel gecharmeerd van deze setting weet ik toch op mijn meest vrolijk positieve toon aan de aanwezige postbode te vragen of hij misschien Billy is. Zijn blik zegt genoeg; ik zou graag ja zeggen, maar nee. Ik kijk wat troosteloos om me heen tot mijn derde oranje-held met nog een geweldig idee komt. We bellen Malek! Ja, roep ik! We bellen Malek.

De telefoon gaat over en ik voel dat ik onderhand toch licht nerveus aan het worden ben. Wat nou als Malek me niet kan helpen, dat mijn brief tot maandag verloren is, dat ik met lege handen sta. Gelukkig weet Malek mij te verblijden met zeer heugelijk nieuws! Billy heeft net zijn niet bezorgde post bij hem afgeleverd en het is nog niet weer terug in het systeem gegaan. Dit is goed nieuws! Nu kan ik zo snel ik kan trappen richting het Business Point op het altijd desolate industrieterrein. Aldaar kan ik mijn prijs in ontvangst komen nemen.

Industrieterreinen vind ik altijd spannend. Veel straatjes, die in hoeken lopen en opeens van naam veranderen, loodsen met bedrijven waar je nog nooit van gehoord hebt en toch bestaansrecht hebben. Met mijn scherpe spoorzoekers oog zie ik een aantal oranje busjes een zijstraatje uitkomen. Aangezien 1 plus 1 altijd 3 is, sla ik het straatje in om daar een groot gebouw te zien met vele oranje vlaggen voor de deur. Snel gooi ik mijn fiets vast en ren naar de lokkende schuifdeuren. Niets, er gebeurt niets. Gesloten.

Crap on a cracker en meer van dat! Ben ik er, is er niemand! Ik loop terug naar mijn fiets en wil Malek net bellen, als ik opeens een oranje T-shirtje naar buiten zie komen en een sigaret aan zie steken. Ik ren erop af en schreeuw bijna “Ben jij Malek?!” De man kijkt me hoofdschuddend aan. Weer denk ik dat het hier eindigt, maar nee. Ook deze postbode is zeer behulpzaam, hij gaat zijn baas halen. Met een glimmend kaal hoofd komt daar de man die alles weet, die weet waar mijn postcadeau is.

“Je moet begrijpen dat dit niet de normale gang van zaken is.” Ik wil mezelf  gaan verdedigen, maar hij grijp mijn ontvangstbrief al en loopt weer naar binnen. Drie hele lange minuten later komt hij naar buiten. Identificeren en tekenen. Dit zijn dingen die ik kan. En opeens is het voorbij. Ik heb de brief in mijn handen. Mijn presentje, mijn cadeautje. Ruim op tijd en niet op maandag.

Ik ken nu de route van de postbodes. De postbodes hebben mij voorzien met kennis waarvan ik niet weet of ik het ooit nog nodig heb. Een waardige queeste is vervuld.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *