Dag 25 #30DSC

Een liedje dat je laat lachen:

Ik lach veel om muziek. Hoe slechter hoe lachwekkender. Eén van mijn meest recente ontdekkingen is een pareltje van Rob de Nijs (wat een artiest). Die bezingt een meisje in de Efteling. Het nummer is ongeëvenaard in tekst, rijmelarij, achtergrondkoortje (papier hier) en opeens een huilende saxofoon. Het lachen gaat alleen zo snel over in huilen.

Is dit niet dezelfde vraag als ‘Een liedje waar je blij van wordt‘? Als ik ergens blij van word, ga ik heel stom zitten grijnzen. Daar kunnen liedjes inderdaad heel goed bij helpen. Maar echt lachen om een liedje? LoL, HLA, LMAO…

Er zijn liedjes waarbij ik me vermaakt voelde de eerste keer dat ik hoorde. Er zijn genoeg artiesten en bands die leuk met woorden zijn. Maar daar is al snel het vermakelijke vanaf, want dan ken je het trucje wel, of het liedje en is er weinig wat het overeind houdt als zijnde vermakelijk.

Mensen die cover doen zijn vaak erg leuk. Vooral als het totaal uit context is of anders muzikaal gearrangeerd. Neem een Richard Cheese die Chop Suey doet. Ook leuk is Paul Anka die een heel scala aan klassiekers in een nieuw jasje heeft gestoken onder de noemer ‘Rock Swings’. Dat verwacht je toch niet als je naar Black Hole Sun luistert.

De band die voor mij de grootste en daarmee meest vermakelijke contradicties neerzet wat betreft covers, is Me First and the Gimme Gimmes. Totaal absurd zijn sommige uitvoeringen van de meest prachtige nummers ooit gemaakt. En daar moet ik om lachen. Met plezier om lachen. En heel hard meezingen.

Een groep mannen die schreeuwt “Stand By Your Man”. Leuker wordt het niet.

* Bonus Track

De heren van Niet Schieten! hebben een zeer fijn liedje in elkaar geknutseld, waar ik toch telkens weer om moet gniffelen. Er zitten een paar prachtig poëtische zinnen in. Dit is… Hangen.