Dag 22 #30DSC

Een liedje waar je naar luistert als je in de put zit:

Mijn eerste gedachte: Son of a bitch. Wat een klote vraag. Waarom vraag je je misschien af. Nou, ga maar eens de hoeveelheid redenen na waardoor je in de put kunt raken. Er zijn zoveel verschillende factoren. Je kunt dan bij iedere gebeurtenis, of juist het ontbreken daarvan, een liedje eraan koppelen. Net als bij mensen en dan nog niet op de laatste plek als het aankomt op de liefde.

Zoveel liedjes, zoveel woorden. Andermans woorden die jou eventueel geruststellen. “Het is niet erg, nu is het even rot maar het komt goed.” Dat is wat je wilt horen. Niet alleen in de put staan en omhoog kijken. Of soms, als je het nodig hebt, gewoon op de grond van de put gaan zitten en lekker zitten mokken over het feit dat je in de put zit.

Ik heb geen behoefte om te zwelgen bij deze te beantwoorden vraag. Ook de behoefte om weer een oude put op te zoeken heb ik niet. Een bepaalde persoon of gebeurtenis extra credits mee te geven door een liedje te kiezen waarbij de associatie daar ligt. Daar heb ik het mezelf niet makkelijk mee gemaakt. Want ieder liedje wat er in me opkomt zit wel ergens aan vast. Zo ook dit juweeltje, maar die zit vast aan een serie en uiteindelijk aan mij.

Televisieseries, het is een hobby die me soms erg te pakken kan krijgen. Er zijn er zoveel! Ook hier zou ik nog wel een pagina of wat over vol kunnen krabbelen. Zelfs over de muziek uit series valt nog heel wat uiteen te zetten. Daarin zit dan ook het antwoord op de vraag van dag 22. Six Feet Under. Mocht je deze serie nog nooit gekeken hebben, dan hier mijn advies: Meld je een week ziek, ga op de bank liggen en ram die serie er in een keer doorheen. Zo heb ik het ook gedaan. Mad respect voor iedereen die deze serie op de voet gevolgd heeft toen die week na week uitkwam, met seizoen-stops ertussen. Ik kon al nauwelijks slapen, omdat ik dan (hopelijk) acht uur moest wachten tot ik de volgende aflevering kon kijken. Ongeacht hoe snel je alle afleveringen kijkt, die laatste aflevering is onvermijdelijk.

Nu heel even serieus, het einde van de meeste series is driewerf ruk. Open eindes, slecht afgewerkte eindes, niets zeggende eindes of de “we houden alle opties open tot wellicht nog een seizoen” eindes. Six Feet Under doet aan geen van allen. Die zetten een eindscene in waarin de serie nog dieper onder je huid kruipt. Een einde waarbij niemand kan volhouden dat ‘ie van steen is. Het komt binnen en hard. Niet alleen de beelden dragen hieraan mee. Het is vooral de muziek, dat ene liedje. Stiekem vermoed ik dat ze de beelden bij het liedje hebben bedacht. Dat ze naar een einde hebben gewerkt waarin ze dit liedje konden gebruiken.

Natuurlijk is het liedje triest en moeilijk. Maar het liedje is niet alleen dat. Het liedje is rust, zelfbezinning/inzicht. Durven te vragen om hulp, je kwetsbaar voelen en je ook zo opstellen. Ik doe stomme dingen, niet dat ik er spijt van heb, maar soms heb je wel wat hulp  nodig om alles weer netjes recht te poetsen. Vooral je eigen gevoel. Andere zullen het nooit zo zien als jij, vanaf de bodem van die put. Breathe Me is prachtig. Met de beelden en het gevoel van Six Feet Under in mijn hoofd en mijn blauwe lucht vanuit een put die uiteindelijk altijd niet eens kniediep is.