Dag 18 #30DSC

Een liedje dat je graag op de radio had gehoord:

Dat zijn er een heleboel! Liedjes van albums die prachtig zijn, maar die niet algemeen publiekelijk worden gedeeld. Of artiesten die het sowieso niet op de radio redden. Radioland is bijzonder, ik weet er alles vanaf. Maar me erover opwinden, nee, dat doe ik niet.

Onderhand zijn er veel internetradiostations, waar wel alles gedraaid wordt. Waar je dus verrast wordt door muziek die je normaliter nergens op de radio voorbij hoort komen. Dat is heel fijn, want je deelt dan toch op een bepaalde manier je muziek met andere mensen. Terwijl je anders alleen aan het genieten bent.

Er was een periode waarop ik een album grijs draaide en dan vooral de ‘onbekende’ nummers het prettigst vond. Teleurgesteld was ik dan ook iedere keer weer als het hele album dan uiteindelijk op single werd uitgebracht. Dan waren er geen verborgen pareltjes meer om stil van te genieten.

Verrast worden door muziek, daar hou ik van. Dan bedoel ik niet direct de muziek zelf, maar meer wanneer je het hoort. Mijn bibliotheek speel ik dan ook altijd op Shuffle. Radio luisteren en stations ‘zappen’ doe ik ook voor het verrassingselement. Nu weet ik wel waar ik welk genre ongeveer te horen kan krijgen en stem dan daar op af. En toch, toch mis je soms sommige liedjes.

Bij KXradio zijn twee liedjes die ik graag op de radio zou horen voorbij gekomen. De eerste, Ryan Adams – Nobody Girl, omdat ik die ze had toegestuurd, op zoek naar een liedje langer dan zes minuten. De tweede, Edward Sharpe and the Magnectic Zero’s – Home, bij totale verrassing. Alleen daar was slecht in geknipt en het leukste gedeelte van het nummer miste. Heb ik ze dan echt op de radio gehoord, vraag ik me af. Ik hou het op ja.

De keuze blijft nog steeds reuze, al is de keuze uiteindelijk snel gemaakt. Wellicht als ik een internetradiostation uit de States pak die aan Country en Folk doen dat ik ze voorbij hoor komen. Maar hier op de Nederlandse radio heb ik er een hard hoofd in. Ze spelen op een aantal festivals (Haldren, Way Out West, Pukkelpop), komen weer naar Nederland (Paradiso, 24 augustus) voor een optreden, maar op de radio hoor je ze niet. The Avett Brothers en Shame, boatloads of shame…