Dag 16 #30DSC

Een liedje waar je vroeger gek op was, maar nu haat:

Dit is toch een stuk lastiger dan ik in eerste instantie dacht toen ik de vraag las. Want hemel, ik heb veel muziek leuk gevonden en daarna nooit meer geluisterd. Daarmee het dus ook direct vergeten. Want dat is een van mijn vele kwaliteiten, dingen vergeten.

Dit moet een liedje zijn wat ik op repeat heb gezet en meegezongen moet hebben tot ik geen stem meer had. Zo’n liedje. Wat je de hele dag achtervolgt en maar niet uit je hoofd wil gaan. Tot je het zat bent. Spuugzat. Terwijl je dit probeert te bedenken onderwijl je naar de radio aan het luisteren bent, geen goed plan. Want dan is het automatisch het nummer wat je nu op de radio hoort. In dit geval van een band die ik haat, maar die vraag hadden we al gehad.

Hoe tof zou het zijn als toevallig het liedje wat je ooit leuk vond en nu haat op de radio voorbij zou komen!

Er zijn wel genoeg liedjes die ik niet meer ‘kan luisteren’. Niet zozeer omdat ik ze nu haat, maar omdat de associatie gewoon niet welkom is. Dus ik haat het liedje dan stiekem wel. Alleen het liedje zelf kan daar niets aan doen. Liedjes die er zelf wel iets aan kunnen doen; super commercieel geproduceerd. Zo gemaakt dat je het in het begin helemaal fijn vindt, het in je hoofd blijft zitten en je het gevoel geeft dat het goede muziek is.

Dat is niet zo! Want hoe vaker je het hoort, hoe vervelender het wordt. Goede muziek kun je soms een tijd niet naar luisteren, maar zal je nooit tegen gaan staan. Ik wil niet verkondigen dat de jaren ’80 en ’90 alleen maar goede muziek hebben voorgebracht, maar het sentiment wint het en de muziek luister ik nu nog steeds. Wellicht dat ik dat ook nog met de Zero’s krijg, maar zover is het nog niet.

Verrassend genoeg is nu de band van het liedje wat ik haat nu op de radio.

Maroon 5 was er opeens. Met een leadzanger die op het eerste gezicht er appetijtelijk uitziet (ja, toen kon je nog ergens op tv een muziekvideo tegenkomen). En een liedje wat ronduit catchy is. Lekkere ‘snedige’ songteksten. Tot je het overal hoort, constant, de hele dag, op de radio, in je hoofd, op tv, mensen die het neuriën in het voorbij gaan.

Ik denk dat ik het een maand heb leuk gevonden. Intens leuk. Daarna is Maroon 5 op de grote stapel “hier wil ik nooit meer iets van horen” terecht gekomen. Helaas hebben ze nog bakken met overgeproduceerde ‘catchy’ crap gemaakt. Alleen heb ik daarvan nooit een nummer leuk gevonden.

Kleine vermelding; op het officiële Youtube kanaal van Maroon 5 is dit nummer achter slot en grendel gezet. Je moet je eerst aanmelden. Wegens iets in de tekst… Wat? “Make her coming every night, hard to keep her satistfied” Shocking…