Filmnieuws: Unthinkable; Ondenkbaar Geloofwaardig

Na het zien van de film “Unthinkable” ben ik op zoek geweest naar de juiste woorden om deze film te kunnen beschrijven. Ging ik compleet blanco naar deze film, zo vol met indrukken, gedachtes en een hoog wat de … gehalte, verliet ik de filmzaal weer. De film is zo ondenkbaar, dat ik er alles van geloof.
Realistisch gefilmd, sterke dialogen, een simpel maar ondenkbaar verhaal. En toch, zo ondenkbaar is het allemaal niet. De titel van de film ‘Unthinkable’ dekt alles wat je te zien krijgt op het grote scherm.

In de opening zie je een nerveuze man proberen een videoboodschap in te spreken. Steven Arthur Younger noemt hij zichzelf een Amerikaans staatsburger. Dan gaat de camera weer even uit en begint hij opnieuw, zichzelf voorstellend als Yusuf Atta Muhammed, Amerikaans staatsburger en Moslim. Een milde introductie. Younger, oftewel Yusuf, wordt gespeeld door Michael Sheen. Een bekend hoofd, maar ik kon niet zo snel plaatsen waar ik hem eerder in gezien had. Het feit dat ik hem als Tony Blair ken, in de film ‘The Queen’, is volledig irrelevant na het zien van zijn acteerprestaties in ‘Unthinkable’.

Carie-Anne Moss daarentegen (her)kende ik natuurlijk wel direct. Trinity in ‘The Matrix’ en uit een ver verleden Carrie Spencer in ‘Models Inc.’. In ‘Unthinkable’ speelt ze FBI-agente Helen Brody. Bijna stoïcijns, doelgericht, plichtsgetrouw en vooral rechtvaardig. Aan het hoofd van een anti-terrorisme team is ze verantwoordelijk voor het volgen van mogelijke terroristen in de Amerikaanse gemeenschap.

De altijd indrukwekkende Samual L. Jackson is Henry Harold Humphries, oftewel ‘H’. Waarom ‘H’ en zijn Bosnische vrouw Rina in een afgesloten huis wonen en alles monitoren met camera’s is een vraagteken. Zeker als Charlie Thompson opeens met Brody aan de lijn hangt en haar verbiedt iets met ‘H’ te doen; hij is vuurgevaarlijk en valt onder CIA controle. Charlie Thompson wordt gespeeld door Stephan Root, nog een favoriet van me; Mr. Jimmy James uit News Radio en Milton “where’s my stapler” uit Office Space.

In een rustig tempo, bijna als ’24’ begint de film. En dan gaat het snel. Younger verschijnt als een gezocht man op iedere zender op televisie. FBI’s Assistant Director Jack Saunders draagt Brody op om zich alleen nog maar te focussen op Younger en hem te vinden. Younger is al opgepakt en staat onder legertoezicht ergens op een onbekende locatie. Brody moet zich voor de FBI met de ondervraging van Younger bezighouden. Younger heeft namelijk een videoboodschap gemaakt waarin hij drie locaties in drie Amerikaanse steden laat zien waar hij drie atoombommen heeft geplaatst die over drie dagen af zullen gaan. Meer dan 10 miljoen doden zullen er vallen. Probeer dat maar eens te bevatten, drie atoombommen, zelf gemaakt, ergens, in een stad. En toch, zo moeilijk is het niet om je dat voor te stellen.

Maar daar gaat de film niet alleen over. Want dan zou je een klassiek, standaard Hollywood verhaal krijgen. Goed tegen kwaad. En zoals ‘H’ tegen Yusuf zegt: “There is no H. and Younger… there’s only victory and defeat. The winner gets to take the moral high-ground, because they get to write the history books. The loser… just loses. The only miscalculation in your plan… was me.” En zo introduceert ‘H’ zich niet alleen aan Younger, maar ook aan ons, de kijker. Hij is een zwaar beveiligd, zeer gespecialiseerde ondervrager. Beter gezegd; een martel-expert.

In een koelcel, vastgebonden op een stoel: Younger. Dreigend en overheersend om hem heen: ‘H’. Buiten de cel een opgefokt en falend leger, de CIA in de vorm van Charlie en een moralistische Helen Brody. En daar gaat het wringen, de grens tussen goed en kwaad, wie is goed en wie doet kwaad, waar ligt de schuld, de verwachting. En hoever zul, kun, mag je gaan om het leven van één weg te zetten tegen dat van miljoenen.

Ik heb veel films gezien, ook de splatter horror films met bloed en rondvliegende ledematen. Allemaal geen probleem. Want het is film! Het is fictie. Niets aan deze film is fictie. Als je mij zover krijgt dat ik “Nee! Niet doen!” roep naar een scherm, dan ben je goed bezig. Tevens heb ik Sam L’s advies maar opgevolgd toen hij tegen Carrie-Anne zei: “You might want to leave the room now, you don’t want to see this.” Ik deed mijn ogen dicht. Dit klinkt misschien alsof het alleen maar schokkende beelden zijn, maar de waarheid is niet mooi. Want er wordt gemarteld, zo simpel is het. Je ziet ook wat van de legertechnieken die ze is Quantanamo Bay zouden toepassen. Kinderspel in vergelijking met wat ‘H’ doet en van plan is.

“I would do the unthinkable to break him.” Dat is het doel van ‘H’: Yusuf breken en de locaties van de bommen te krijgen. Iedere man heeft een angst, een nachtmerrie. Die moet gevonden worden om hem te breken. Alleen Yusuf heeft zich hierop voorbereid. Als ex-militair, ex-atoombomexpert en toegewijd gelovige is er niets dat hem doet breken. Helen Brody ziet dat niet, die ziet alleen maar dat er iemand onrecht aangedaan wordt en op hoge poten loopt ze rond om het martelen te stoppen. Alleen, stukje bij beetje, als Yusuf meer van zichzelf laat zien, waar hij toe instaat is, en ‘H’ haar laat zien dat het haar gedachtegoed is dat dit alles heeft gecreëerd, hoe meer Brody’s morele grenzen vervagen en ze wordt gedwongen tot daden die ze zelf nooit voor mogelijk had gehouden.

En dat is het, dat is de film, het ondenkbare. Iedereen heeft zijn of haar eigen overtuiging, of dat nou goed of slecht is en vooral, in wiens perceptie. De hele film kruipt langzaam onder je huid en je zit op het puntje van je stoel, maar wees niet verbaasd als je jezelf opeens ook hoort lachen. Zeer scherpe dialogen, sterk acteerwerk, veel dingen om eens goed over na te denken, met zo af en toe wat schokkende beelden, maar niet schokkender dan waar de mens dagelijks toe in staat is.

‘Unthinkable’ is ondenkbaar. Het ondenkbare wordt gedaan, iedere dag. Die keuzes worden gemaakt. In geen tijden ben ik zo sprakeloos en zo vol geweest van een film. Dat de film in Amerika een “straight to dvd release” is begrijp ik wel, want dit is geen ‘24’, geen Jack Bauer, geen moral highway voor de Amerikanen. Ze zetten het weg onder het mom ‘teveel gevloek, teveel geweld’. Prima, maar ik denk dat zelfs op dvd deze film velen zal bereiken.

Realistisch, verrassend, ondenkbaar, fascinerend. ‘Unthinkable’ is een uitzondering tussen al het commerciële filmgeweld heden ten dage.

Trailer

Deze review was eerder te lezen op PinkBullets