Andermans Woorden

Ik hou er van om te communiceren met andermans woorden. Veelal gaat me dat makkelijker af dan het zoeken naar mijn eigen woorden. En wat zijn eigen woorden, is alles niet al gezegd en bedacht?Er zijn verschillende vormen van andermans woorden gebruiken. Zo kun je een liedje voor iemand zingen,  of nog meer afstand nemen en het liedje gewoon opzetten. Probleem alleen dan is of de boodschap wel overkomt. Want ja, is het wel het soort muziek wat de ander aanhoorbaar vindt,  begrijpen ze wel om welke zin of zinnen het gaat. Soms is het zelfs alleen een woordje in het geheel. Dan zul je toch nog jezelf moeten gaan uitleggen, nee, je moet het liedje gaan uitleggen. Misschien toch niet zo handig.

Het random quoten van grote schrijvers en filosofen. “Ach, zoals Sartre al zei…” Grote kans dat de andere partij dan al halverwege huis is, want wie wil er nou naar de woorden van Sartre luisteren als je gezellig op een terras zit. Dit kan wel heel leuk zijn als je samen een gehele conversatie kunt voeren in quotes. Niet alleen van een filosoof, maar een leuke schrijver kan natuurlijk ook. Tot éen van de partijen het boek niet gelezen heeft en de context van de quote misplaatst. Verwarring alom. Voor je het weet zit je een boek samen te vatten om een zin uit te leggen die je in je eigen woorden waarschijnlijk zonder omslachtige uitleg had kunnen uiten.

Mijn favoriet, na de songteksten, de serie- en filmquotes. “‘Cause you rambled on for 12 pages! Front and back!” De populaire series dan natuurlijk en films. Die iedereen gezien moet hebben. Ook daarmee kun je een volledig gesprek voeren. Zo zaten we in een diepzinnig gesprek over het laten zien van je geile gezicht. Waarop ik quote: “I’m gonna show her my O-face” En daarbij de mimiek doen van O O O. Nee, dat was ‘m niet. Want mijn tafelgenoten wisten niet wat ik bedoelde. Leuk bedacht! Maar het is niet van mij, niet mijn woorden en niet mijn mimiek. Want voor zover ik weet doe ik niet aan een O O O-face (dat zei mijn vrouw vannacht ook).

En dan ben je weer terug bij af. Beter gezegd, weer terug bij jezelf. Een bibliotheek aan quotes en illustraties in je hoofd van andermans woorden, maar je hebt jezelf nog niet duidelijk weten te verwoorden. Van wat je wilt, wat je voelt, wat je nodig hebt.

Now we know what not, to do again, besides you lucked out finally. All this time, you’ve had it in you.

Deze eigen woorden waren eerder te lezen op PinkBullets