Hollandse Ellende

Ik was helemaal voor; het Eurovisie Songfestival, maar vooral voor Sieneke. Ik Ben Verliefd (Shala Lie), ik krijg het niet uit mijn kop. In een lange traditie van vooral niet kijken, wegens Gerard Joling of andere Toppers, rare Engelstalige liedjes of gewoon compleet het concept Songfestival niet begrijpen.

Dit jaar was het anders, want we hadden Sieneke. Hadden.

Het Songfestival is altijd aan me voorbij gegaan. Het zat niet in de familie om traditiegetrouw op de bank te gaan zitten met een Nederlands vlaggetje in de hand en blokjes kaas op de koffietafel. Dat deden we alleen bij Lingo of het Rad van Fortuin, maar dan nog was het alleen met opa en oma en zonder Nederlandse vlaggetjes.

Natuurlijk kan ik wel J’aime La Vie uit volle borst meezingen, van ESF 1986 winnares Sandra Kim, maar dat is geen Songfestivalherinnering. Mijn helderste herinnering aan het ESF is een ex van me. Die tijdens het ESF 1998 nog zei “wat een lekker wijf!” toen Dana International optrad. Dat het een omgebouwde man was drong blijkbaar niet tot hem door. De relatie hield daarna niet lang stand.

Maar dan nu, dit jaar, Sieneke! Een leuk typisch Nederlands meisje, met een liedje geschreven door niemand minder dan Vader Abraham (nee, Pierre zal ik hem nooit noemen). Als coach heeft ze Marianne Weber. Wat wil een meisje nog meer, als vertegenwoordigster van het Nederlandse lied. En een goed lied, dat is het. Alles zit erin, lieve positiviteit, pakkend refrein en hoog meezinggehalte. En een orgel, laten we het orgel niet vergeten.

Ik zat er helemaal klaar voor, de halve finale, gaan we door of mogen we weer naar huis. Sieneke mag als negende zingen, dus we kunnen de competitie alvast gaan inschatten. En dat was schrikken. Wat een bruut geweld daar op dat podium in Oslo. Allemaal levende Barbiepoppen, glimmende kleren, glijdende homo’s, licht spektakel, vlammen en andere afleidingsmanoeuvres. Nietszeggende liedjes, al dan niet in de eigen taal gezongen. Geen leuke deuntjes waar je spontaan blij van wordt.

Wij hebben een levend orgel en Sieneke. Het valt wat uit de toon, want ze draagt ook een broek en niet een wapperend jurkje. Dit is hoe ik het ESF altijd voor me heb gezien; een zanger of zangeres die zijn of haar land vertegenwoordigt. Waar het land voor staat, wat het land eigen maakt, in de muziek. En dat doet ze, dat is ze, wat men Hollands noemt. Ze was fantastisch.

De puntentelling die ik me nog wel kan herinneren, die dan ook nog eens in het Frans herhaald wordt, ontbreekt. De landen die doorgaan krijg je alleen het vlaggetje van te zien. Sieneke, Holland, komt er niet in voor. Geen Sieneke in de finale dus. Ze was er helemaal alleen, want Vader en Marianne waren lekker thuis gebleven. Klein Hollands meisje, alleen in Oslo, op een bijna onmogelijke missie.

Nu heb ik het plan gevat om volgend jaar zelf mee te doen. Als het Eurovisie Songfestival een kwestie van bruut visueel geweld is en niets meer te maken heeft met de muziek van en uit een bepaald land, dan kan ik winnen. Ik hijs me in een strak, te kort jurkje met een diepgaand decolleté. Windmachines aan voor het dramatische effect. Het hoeft niet Hollands te zijn, muzikaal aanstekelijk, vrolijk makend, men hoeft niet mee te zingen, het hoeft niet vernieuwend te zijn. Dus als ik springend in de juist accentueerde kleding op het podium sta, dan winnen we gegarandeerd.

Van de redactie: in de finale, afgelopen zaterdag, zat wel gewoon de puntentelling.

Eerder verschenen op PinkBullets

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *