Over Slapen

Ik ben een groot fan van slapen. Het is wellicht mijn favoriete hobby. Bezigheid niet zozeer, omdat ik er nooit zo actief mee bezig bent. Want dan slaap ik. Gelukkig slaap ik. Of ik slaap gelukkig, met vallen en opstaan.

Slapen was een uitputtingsslag. Voornamelijk door het dromen. Dusdanig intensief dromen dat je er moe van wordt. De keus tussen slapen en beangstigend dromen of wakker blijven was dan ook simpel. Wakker blijven! En dan wel in bed blijven liggen, omdat je nog wel de verstandige gedachte had ‘dat je lichaam dan toch rust krijgt’. Lig je alsnog alleen met je gedachtes in bed. Maar dan word je niet achterna gezeten door vampiers, dat scheelt.

Soms ligt er nog meer in je bed. Een ander persoon. Waar je voor bedtijd allemaal dingen mee samen heb gedaan en wellicht in bed ook nog. En dat is fijn. Samen dingen doen. De andere persoon is ook fijn. Anders lig je niet samen in bed. En dan kun je de slaap niet vatten…

In elkaars armen lig je in bed. Veilig en warm en knus. Maar je arm ligt niet goed, of je ligt op je verkeerde zij, de deken bedekt je niet helemaal, de ander maakt rare geluidjes, je durft niet te bewegen, of echt niet vol te houden, ze snurken. Wat dan? Toch maar bewegen, comfortabel gaan liggen en dan gaan slapen. Maar ontspannen is er niet bij, want doodstil blijven liggen kost inspanning. Half verkrampt val je in slaap tot de ander beweegt. Is hij wakker? Heb je iets gedaan? Is er iets aan de hand? Moet je nou ook bewegen? Weer elkaar vasthouden? En dan ben je weer wakker.

Slapen met vallen en opstaan. Kleine stukjes gespannen slapen en verward dromen. Want wie is dat toch die naast je meeloopt door de stad op zoek naar de kano die je vergeten bent in de H&M? Aan het einde van de nacht heeft je lichaam en geest zich redelijk aangepast aan de ander in het bed, en val je eindelijk rustig in slaap. Tien minuten later gaat de wekker.

Zelfstandig en alleen slapen gaat nu uitstekend. Met een ander slapen, echt slapen, kost tijd en vergt gewenning. Vertrouwen. Als dat er is, kun je er zelf voor kiezen niet te gaan slapen. Om naar de ander te kijken als die slaapt. Lekker creepy natuurlijk, voor de ander, maar oh zo fijn voor mij. Slapende mensen maken geen misplaatste grappen, proberen zich niet aan te passen aan de omgeving, zijn niet de hele tijd druk bezig. Een half open hand naast je gezicht, een ontspannen gezichtsuitdrukking, en met een gezonde REM-slaap ook het vermaak van andermans dromen.

Ik begreep Doornroosje nooit goed. Lig je eindelijk eens heerlijk te slapen, honderd jaar lang, word je wakker gekust door een prins! Ik weet niet zeker hoe blij ik daarmee zou zijn. Nu begrijp ik haar beter. Na een heerlijke nachtrust wakker gekust worden is fijn. Zeker als het een nachtrust is waarbij je volledig in elkaar verstrengeld ligt. Je lichaam en geest allebei volledig stil en ontspannen. Waarbij de bewegingen van beiden op elkaar afgestemd zijn, zodat je de hele nacht in, door, bij, naast elkaar slaapt. En dan wakker gekust worden, volledig uitgerust en ontspannen.

Deze column was eerder te lezen op PinkBullets