iPod Complot

Lukraak, blindelings, op goed geluk, willekeurig of in het wilde weg. Allemaal Nederlandse benamingen voor random of shuffle. Shuffle letterlijk vertaald is weer schuifelen, wat je weer op muziek kunt doen, maar niet zozeer met muziek.

Ik hou van de random functie bij het afspelen van muziek, je wordt verrast en went niet aan de volgorde van een album. Iets wat ik in de tijd dat ik nog albums van cd afspeelde in de auto wel heel erg had. En voor altijd als je nummer drie van het album hoort, gaat in je hoofd automatisch nummer vier spelen. Tegenwoordig hang je je mp3-speler aan je installatie en kun je 2500+ muzikale nummers afspelen. Zo hoef je geen twee keer hetzelfde nummer te horen! Behalve door eigen keuze. En dan nog zou je ook eens gebruik kunnen maken van repeat (herhaal!) tot je oren ervan bloeden.

Apple heeft de iPod Shuffle, de Genius playlist generator en de gewone shuffle functie en je kunt zelf nog allerhande playlists maken met meest gespeelde, langst niet gespeelde, nooit gespeelde, op genre, of uit welk jaar de liedjes komen. Allemaal heerlijk voor de afwisseling. Alleen nu, na twee jaar intensief schuifelen, komen er barstjes in dit verrassende concept. Ik vermoed een complot. Een iComplot.

Ik ben trots op mijn iPod en de muziekcollectie die ik erop meedraag. Er staat genoeg op om mijn weken muzikaal te vermaken, zonder dat ik een nummer twee keer voorbij hoor komen. Wat mij het meest verrast; dat ik eigenlijk altijd dezelfde nummers voorbij hoor komen! Het is of mijn muziekdoosje mij bepaalde liedjes op wil dringen.

Als ik shuffle, dan wil ik verrast worden. Als het een keer een liedje is waar ik niet voor in de stemming ben, dat kan gebeuren, die klik ik weg en ga weer vrolijk verder. Maar dan word ik er niet blij van als die binnen een uur of een dag weer voorbij komt. Wat wil je me vertellen?! Roep ik dan naar mijn iPod. Koppig als ik ben start ik dan een nieuwe cyclus van liedjes. Want ik ben ervan overtuigd dat als ik zelf een liedje uitzoek en aanzet, mijn iPod dat snapt en vanuit daar verder schuift. Want ze bedenken (ja, ze, want het zijn kleine mannetjes die erin zitten) toch ook zelf wat ik van hun moet horen.

De mannetjes zijn soms ook wel heel attent. Alsof ze aan mijn hartritme of magnetische veld voelen in welke stemming ik ben. Ben ik een beetje melancholisch, dan krijg ik veelal stemmige muziek waarin ik lekker verder kan zwelgen. Loop ik fluitend en dansend de straat op en druk op Play, dan krijg ik stuitermuziek mee. Want de zon schijnt!

Waarom houden ze dan toch stug vol aan een kleine selectie van de muziek die ik met me meedraag? Want er staan genoeg liedjes op die ik verrassend weinig tot nooit te horen krijg. En dan opeens komt er wel eentje voorbij. En de blijdschap die ik dan voel. Het verrast worden door een vergeten liedje, hoe leuk het kan zijn, hoe fijn het is om mee te zingen met een nummer waar je zelf zo 1 2 3 niet opgekomen was. Dan is de shuffle functie weer zoals het hoort te zijn; verrassend.

Eerder geplaatst op PinkBullets