Music XV

vinyl-manIk hou van foute mannen. In de muziek! De term foute mannen in de muziek is natuurlijk discutabel en geheel naar ieders eigen mening. Alleen toen ik mijn nieuw gevonden obsessie met Paul Young en Michael McDonald kenbaar maakte, kreeg ik weinig positieve bijval. De één wordt een schaap zingende berggeit genoemd en de ander is Paul Young.

Mijn interne jukebox draaide overuren met stukken songtekst die ik niet bij een nummer kon plaatsen. Gevalletje op het puntje van de tong, maar er net niet op kunnen komen. Gelukkig vielen de woorden come back and stay opeens op hun plek en kon ik Paul Young direct op repeat zetten in de MP3 jukebox. De man is een echt jaren ’80 icoon. Ergens bijzonder storend, maar ook verrassend vrolijk makend en extreem het-zit-in-je-kop-en-je-krijgt-het-er-niet-meer-uit. Zijn grootste hit Every Time You Go Away doet mij weinig. De andere meedeiner For The Love of the Common People daarentegen, toppie! Dat zit echt op het niveau eighties verantwoord.

Michael McDonald kwam een stuk makkelijker in mijn muzikale rotatie van de afgelopen week. Op KX Radio werd I Keep Forgettin’ gewoon strak in de Canon van de Popmuziek gezet. En terecht. Niet alleen heeft het nummer de heerlijke sample voor Warren G – Regulate geleverd, maar is het echt een mooi chanson. Meneer McDonald is een zogeheten oude rot in het vak, met de Doobie Brothers, bij Steely Dan, het staat allemaal op zijn CV. Zijn stemgeluid mag het ene oor meer klinken als een schaap, voor de ander is het oorstrelend. What a Fool Believes en Sweet Freedom zijn klassiekers die iedereen direct kan plaatsen. Maar ook It Keeps You Runnin’, origineel van de Doobie Brothers, mogen we niet vergeten. Zijn Ultimate Collection prijkt nu in mijn muziekcollectie en Micheal klinkt heerlijk zwoel als zomersoundtrack.

Mijn twee meest gedraaide nummers van de afgelopen week:

Michael McDonald – I Keep Forgettin’ (Every Time You’re Near)

[embedty]http://www.youtube.com/watch?v=wvEpsDNQ75g[/embedty]

Paul Young – Come Back and Stay (zie hoe hij in zijn lederen jack over het muurtje springt…)

[embedty]http://www.youtube.com/watch?v=hRMBlFGtVJw[/embedty]