Music XIV

Aelectro-poplles komt vanzelf weer terug. Zeker in de mode, maar ook in de muziek. Modieus gezien is de legging toch wel de domper van het moment. Maar in de muziek is de Electro Pop is weer helemaal hot en hip. En dat, vinden we in zijn geheel niet erg. Want wat een leuke deuntjes krijgen we te horen. Hoe lekker dansbaar is het, vrolijk en vooral catchy (het blijft zo lekker in je hoofd rondzingen).

Electro Pop is een prachtig jaren ’80 product van de vorige eeuw. Een decennia wat door velen verafschuwd wordt op muzikale innovatie en op aanhoorbaar geluid. Maar het was gewoon geweldig. Correctie, is geweldig! Depeche Mode, Talk Talk, Flock of Seaguls, Pet Shop Boys (!). Bands die vandaag opeens ook weer in full swing zijn, met nieuwe albums en concerten.  Nu zijn we ze natuurlijk nog lang niet vergeten en zeker het nieuwe album van de Pet Shop Boys, Yes! doet de cd, mp3 of platenspeler dansen.

Wat opvalt en deugd doet, is dat er ook zeer leuke Electro Pop bandjes vandaag de dag hun kans grijpen en graag een vrouw naar voren schuiven om de zang te doen. Wat aan het geheel net weer een andere, vrolijke, lichttonig geluid meegeven. De heren producers, ik noem een Röyksopp, nemen ook graag een vrouw in de arm om een mopje in te zingen. Wat dan resulteert in het heerlijke Happy up Here en de nieuwe single, The Girl and The Robot, waar Robyn (die van With Every Heartbeat) voor de vocalen zorgt.

De dames zijn hip! Niet alleen modieus hip, maar ook muzikaal. Bandjes als La Roux, de Ting Tings, Asteroids Galaxy Tour en de Noisettes doen vele mensen dansen of andere gewoon blij maken met hun Electro Pop geluid. Ze bestaan al een aantal jaar, maar nu eindelijk zijn we tijdsgewijs zover dat we weer helemaal openstaan voor Electro Pop. The Gossip heeft een bijzondere reputatie, voornamelijk, of alleen door, de leadzangeres. Die zich als lesbienne zijnde van haar beste kant wilde laten zien en zich op het podium van de kleding ontdeed en het liefst zoveel mogelijk mensen wilde duidelijk maken dat men niet om de band, en haar, heen kon. Muzikaal gezien zijn ze erg gegroeid en hun laatste album Music for Men heeft het dansniveau bereikt waar ze ooit muziek voor zijn gaan maken.

Echte rot in het vak, Róisin Murphy, ooit leadzangeres van Moloko, is nu ook alleenig en heeft een geweldig album neergezet waar het vrouwelijke stemgeluid zo heerlijk samen gaat met het Electro Pop geluid. De dames pop prinsessen, de nieuwe oogst, pogen ook tot een Electro Pop geluid. Dit dan voornamelijk door stemvervormers te gebruiken en een dansbare beat onder hun riedeltjes te plaatsen. Nou is het resultaat zeer vermakelijk, maar voelt en doet het niet zo aan als het echte Electro Pop geluid van de bandjes die het vanuit hart en ziel spelen. Het zijn dan overgeproduceerde platen, die met de juiste piepjes de juiste toon weten te raken, maar het mist de inzet. Een paar die het leuk doen en van mij ook graag de ether in gegooid worden zijn toch wel; Katy Perry – Hot ‘n Cold, Lady Gaga – Just DanceLily Allen – Guess Who Batman (Fuck You), The Veronica’s – Untouched (oh die cello…).

Electro Pop Dameszang:

Noisettes – Don’t Upset the Rhythem

The Gossip – Heavy Cross

Róisin Murphy – You Know Me Better

La Roux – Bulletproof

Asteroids Galaxy Tour – Around the Bend

Ting Tings – That’s Not My Name

En nog een paar speciale vermeldingen, zonder de vrouwelijke vocalen, maar onmisbaar in het Electro Pop lijstje

Pet Shop Boys – Love Etc., MGMT – Kids, Sam Sparro – Black & Gold