Music XIII

david-gray

“Ik heb een cd voor je gemaakt, met mooie muziek. Misschien dat je daar rustig van wordt.” Toch leuk, om een mix tape, zoals ik het blijf noemen, te krijgen. Zeker als de mededeling ik wil niets met de liedjes zeggen hoor! er snel op volgt. En het was een mooie compilatie van prachtige nummers. Dingen die ik nog niet kende en ook zeer mee in mijn nopjes was.  My Oh My, van David Gray was toch wel het hoogtepunt, zeker toen de tijd, maar gelukkig is dat alweer een tijdje geleden dames en heren.

Enthousiast als ik ben wil ik direct alles van de goede man horen om te kunnen bepalen of hij één juweeltje geschreven heeft, of dat zijn muziek gewoon vaste prik wordt in mijn luistergewoontes. My Oh My komt van zijn debuutalbum White Ladder. En de legende verhaalt dat hij het hele album in een appartementje heeft opgenomen. Mooi verhaal.

White Ladder is een prachtig album. Van de elf liederen die erop staan is er eigenlijk maar eentje die me niet kan bekoren. Dé hit van het album en waarschijnlijk het enige chanson van David Gray wat de meeste mensen kennen is Babylon. Ooit benoemde ik deze plaat tot De Beste Plaat Om Bij Te… Fietsen/lopen door de stad (Amsterdam). Het nummer is eigenlijk toepasselijk bij iedere staat van vervoering. Er zit een soort bevrijding in, muzikaal en tekstueel gezien. In mijn muziekstatistieken van gespeelde David Gray liedjes prijkt deze dan ook op nummer twee. Nummer één gaat naar Please Forgive Me, met dat leuke house-beatje eronder. De teksten zijn sterk, zeer beeldend en herkenbaar, maar met de muziek eronder is het een totaal pakket wat niet verveeld. Ieder lied heeft ook wel een beeld, moment of persoon erbij. De soundtrack van een gebeurtenis, op dat moment.

Het heeft even geduurd, maar bij de vierde keer dat Serendipity op de televisie werd uitgezonden wist ik de muziek te plaatsen; David Gray. Niet White Ladder,  maar The Lost Songs. Vooral het prachtige January Rain sprong eruit. Verrassend genoeg was dat deuntje ook wat speelde toen ik ooit in een trouwjurk de huwelijkszaal binnen kwam lopen aan de Koninginneweg. Zo komt het toch allemaal weer mooi samen.

David’s stem is wat schor, doet soms wat country aan, hees. Voor mij ligt het prettig in het gehoor, hoewel vele anderen het niet kunnen waarderen. Net als Damien Rice is David een gehoor apart. Melancholisch zou je het kunnen noemen, maar muziek met emotie, over emotie is niet perse zwaar, of moeilijk. Het maakt ook heel toegankelijk, vooral door de herkenning. Want niets menselijks is ons vreemd.

De albums die na White Ladder kwamen, klinken allemaal weer anders. Het blijft een herkenbaar geluid en ook daar zitten een aantal juweeltjes tussen. Als David Gray mix werken de albums heel goed samen, los van elkaar is het misschien teveel van hetzelfde, maar door en naast elkaar gezet is het gevarieerd luisteren. Wat je met aandacht kan doen, maar ook als heerlijke achtergrond muziek. Het blijft een kunst om muziek te kunnen maken die op meerdere niveau’s werkt. Dat maakt het ook, tot op heden, tijdloos om naar te luisteren.

De goede man heb ik helaas nog nooit live mogen aanschouwen en horen, iets wat nog hoog op mijn muzikale to-do-lijstje staat. Zeker als het in Paradiso is, waar je nog een bepaald contact met de gene op het podium kunt hebben, zonder te verdrinken in de mensenmassa. De muziek is voor het grote publiek, maar niet voor de massa.

This Years Love

So who’s to worry?
If our hearts get torn
When that hurt gets thrown
Don’t you know this life goes on?
And won’t you kiss me
On that midnight street
Sweep me off my feet
Singing ‘ain’t this life so sweet’

Sail Away

I’ve been talking drunken gibberish
Falling in and out of the bars
Trying to find some explanation here
For the way some people are
How did it ever come so far?