Waanzinnig Gedroomd

dromen

Eens in het jaar
Dan droom je zo raar
Dat je ‘t niet gauw vergeet

Bij het ontwaken bedenk je beschroomd
Niemand vertellen wat ik heb gedroomd
Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd

Eens in het jaar… niet echt!

Geen gebabbel over de betekenis van dromen of ander Jungiaans gepruttel. Dromen doen we allemaal, sommige van ons onthouden de dromen, anderen weten niet eens dat ze gedroomd hebben. In het oerwoud van het wereld wijde web is er genoeg over dromen te vinden; de technische kant van dromen, de R.E.M slaap, invloed op je gesteldheid, lucide dromen (leuk!) en natuurlijk alle betekenissen die je dromen kunnen hebben. Prettige site wat betreft informatie is www.allesoverdromen.nl, van de Universiteit van Utrecht. Met dank aan het fonds voor Psychische Gezondheid, bedankt!

Een hyperactief brein is een mooie broedplaats voor hyperbizarre dromen. Tenminste, dat is mijn ervaring. Dromen zijn beelden, emoties en ervaringen uit je dagelijks leven die je moet verwerken of waar je zelf nieuwe verhaaltjes van maakt. Ik heb over je gedroomd! Wil ik nog wel eens spontaan roepen als ik iemand de dag erna zie of spreek. De logische vervolg vraag is dan joh, wat dan, maar dan wordt het lastig. Want hoe  vertel ik mensen dat we samen op killer kreeften hebben gejaagd of op de vlucht waren voor Inspector Gadget. Vertellen kan wel, maar dan krijg je van die vreemde blikken. Alles Over Dromen weet me te vertellen dat we zoveel dromen in een nacht, dat je eigenlijk alleen de meest bizarre dringen onthoudt. Dat is een hele geruststelling, dan is dus niet gehele nacht een achtbaan van rare gebeurtenissen.

Toch weet ik niet goed wat ik met mijn dromen aanmoet. Het is allemaal zoveel en vaak ook onrustig. Zeker niet zoals het jaren geweest is; dat ik bang was om te gaan slapen en over het algemeen vermoeider wakker werd dan dat ik naar bed ging, vanwege het geweld van de dromen. Nu gaat het in periodes en is het een stuk gezelliger in mijn slaap. Met onweer ben ik erg onrustig, de volle maan zorgt ook voor de meeste fantastische verzameling dromen en in sommige gevallen is een bepaalde stressfactor ook niet altijd even rustgevend. Toch vind ik het leuk, alles wat ik bedenk en beleef in de nacht. Dromen zijn sprookjesboeken, eigen gemaakte verhalen in de leukste settings. Je combineert zoveel dat er dingen ontstaan die in het echt misschien ook zouden moeten bestaan.

Mag ik vanavond in je dromen
Dan kan ik bij je blijven slapen
En als ik weet dat je van me droomt vannacht
Dan droom ik daar weer van