Zomerstop

zomerstopHet is bijna zover; de zomer! Tijd om buiten te spelen. In de televisiebusiness betekent dit een seizoen van weinig tot geen nieuwe programma’s en de series komen tot een volledige halt. Na 22 tot 24 afleveringen is een televisieserie in Amerika wel op haar einde gekomen. Het seizoen is voorbij en de mensen mogen vier maanden buiten hun vermaak zoeken.

Ik kan mij naast het buitenspelen, in welk seizoen dan ook, prima vermaken met een groot aantal series. Sommige series volg ik braaf al sinds ze voor het eerst op de kijkbuis verschenen. Dan hebben we het dus al over een seizoen of vijf, zes. Wat zich laat vertalen in vijf tot zes jaar. Scrubs was vorige week al ten einde, niet alleen het seizoen, maar volledig afgerond.

Deze week en volgende week is de afsluiting van mijn andere series. Gisteren heb ik afscheid genomen van de mensen van Grey’s Anatomy. Die in een anderhalf durende aflevering even alle kwaliteiten van Amerikaanse tearjerkerseries lieten zien. House M.D. is ook op vakantie en laat ons achter met een afronding die gelukkig niet teveel naar een cliffhanger neigt. Want die cliffhangers, die maken de zomerstop zo verschrikkelijk lang.

Braaf iedere week op de bank voor de televisie, wachten tot je serie begint. Dat is iedere week weer feest, je bent dan ook niet aanspreekbaar. In Nederland zenden ze aardig wat series uit, maar lopen minimaal een half seizoen achter. Toen één der zenders ooit besloot midden in een seizoen op te houden met CSI uit te zenden en weer terug te gaan naar oude afleveringen, ben ik spontaan begonnen met postpakketjes vanuit de V.S. te laten overkomen, zodat ik toch verder kon kijken. Fantastisch, zo kijk je in drie dagen de rest van de seizoen. Tot je bij de season finale aankomt en ze je alleen achterlaten.

Ter zelfbescherming gebruik ik ook nog wel eens de tactiek niet kijken! Gewoon alles opsparen en dan achter elkaar kijken. Six Feet Under is daar het beste voorbeeld van. De serie kijkende vroeg ik me af hoe mensen dat gedaan hadden: iedere keer een week moeten wachten op de volgende aflevering en dan weer vier maanden wachten tot het volgende seizoen. De cliffhangers zijn wel redelijk voorspelbaar:

  • Er gaat iemand dood
  • Er kan iemand dood gaan, dat weet je dan niet zeker
  • Er verdwijnt iemand
  • Er is iemand verdwenen en komt die nog terug
  • Twee mensen gaan zoenen (waar je al drie seizoenen op zit te wachten)
  • Ze gaan hun liefde consumeren (dat wordt gesuggereerd)
  • De liefde wordt gecosumeerd, maar iemand krijgt een hersenbloeding, hartstilstand of andere bezwijking

Maar dan nog! Welke persoon of personen het zijn is altijd net anders dan je dacht. Ze hebben het net zo geschreven dat je toch nieuwsgierig bent. Of, als het seizoen weer begint blijkt het allemaal een hallicunatie geweest te zijn. Vier maanden wachten. Vier maanden waarin je niet merkt dat je erop wacht, echt missen doe je het ook niet. Na vier maanden ben je eigenlijk alweer vergeten dat je er ooit naar keek. De personages zijn uit je systeem verdwenen, de verhaallijnen vervaagd. Tot die season kickoff er weer is: Last time on…. en whoppa! Voor de aankomende 24 afleveringen zit je weer gebakken.  

Deze zomer gaan er in ieder geval weer twee series van start die lekker tegen het vaste uitzendschema in gaan:

Weeds (9 juni) & True Blood (15 juni).

Voor tijdens een zomerse regenbui.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *