Sans Alcohol

buckler“En je kunt godverdomme nergens meer een lekker Bucklertje krijgen!” Riep Youp van ‘t Hek in één van zijn shows na een tirade over wit bier. Wit bier, waar een citroentje in moet. Of ze dan vervolgens vragen of je ook nog wat Maggie in je bier wilt. Onbegrijpelijk. Nou wordt de ondergang van het alcoholvrije bier Buckler aan Youp toegeschreven, maar alcoholvrij bier is zeker nog niet van de markt. En dat is prettig! Zeker als je een alcoholvrije periode van minstens een maand, bij voorkeur twee maanden hebt ingesteld.

Zoals alle goede ideeën, kwam het idee van niet drinken ook op tafel in de kroeg, onder het genot van een pallet alcohol. De tafelgenote had de beslissing genomen om een periode niet te drinken en wel vanuit het oogpunt ‘ik wil afvallen’. Alcohol zet aan, getuige alle bierbuiken bij de mannen en bierbollinkjes bij de vrouwen. Nou heb ik daar direct niet zo’n last van, aangezien ik steeds minder eet naarmate ik meer drink. Mooie wisselwerking. Toch vond ik het een goed idee, even een tijdje niet. Niet omdat ik niet van drank hou, of er niet tegen kan, afhankelijk van de bizarre hoeveelheden die ik weg kan zetten, maar meer omdat het mooie doelstelling is.

Niet drinken is voor sommige mensen de normaalste zaak van de wereld. Ze houden er niet van, weten niet wat het is om dronken te zijn, vinden dronken zijn niet prettig of hebben principes. Persoonlijk ken ik twee mensen die niet drinken, nooit gedaan ook of al meer dan tien jaar niet. Vanuit persoonlijke overwegingen, niet omdat de twaalf stappen ze dat opdraagt. Zelf ben ik eerder een periode van een jaar alcoholvrij geweest en dat beviel me uitermate prima. Het was dan ook wel een verademing na een aantal jaar iets te enthousiast met de fles op de bank te hebben gezeten.

Het gevoel wat je ‘s ochtends hebt als je nuchter wakker wordt; schoon, schuldvrij en zonder de lichamelijke belemmeringen van een sluimerende kater. Ook al heb je niet eens meer last van een echte kater, omdat je bloed-alcohol percentage altijd uitslaat naar meer alcohol in je bloed dan andersom. In dat jaar heb ik erg genoten van die ene cocktail die ik van mezelf mocht drinken op een mooie avond uit, of dat glas wijn tijdens een diner en helemaal dat biertje, in de zon op een terras. Niet drinken is vooral niet drinken om het drinken. Het dwangmatige, verdovende, destructieve of juist drinken om iets los te krijgen.

Na een persoonlijke overwinning met nieuw verworven inzichten komt het moment dat je weer eens meer dan één biertje nuttigt. Omdat het gezellig is, leuk is. Niet om het drinken. En zo ontdek je dat je ook gezellig kunt drinken, zonder het dwangmatige uit jezelf. Dat de mensen om je heen wel dwangmatig drinken negeer je maar voor je eigen gemoedsrust. Gelukkig kom je jezelf ook nog wel tegen tijdens het drinken. Vooral je beweegredenen tot het doordrinken, waarvan je het idee had ze redelijk op orde te hebben. Verrassend! Maar wel mooi om weer eens een doelstelling voor jezelf te zetten.

De regels zijn nog steeds hetzelfde: als ik uit ben dan mag ik een glas wijn of een biertje. Als de avond lang is, feestelijk lang, dan kunnen twee glazen ook wel. Het enige drankje waar ik geen persoonlijke restricties op heb is champagne. Dat krijg je niet voorgezet in de kroeg, dus als dat voorbij komt zal ik er ook van genieten en dat lukt niet met één glaasje.

Geweldig idee! Maar wat drink je in hemelsnaam de hele avond in een kroeg zonder alcohol?! Spa is na twee glazen niet te doen, Icetea is ook maar beperkt lekker, Cola krijg ik maagzuur van en de rest staat me al helemaal tegen om een avond lang weg te zetten. Alcoholvrij bier! Riep iemand toen. Dan drink je toch bier, maar ook weer niet. Al mijn principes en vooroordelen aan de kant gezet, bestel ik met moeite een biere sans alcohol, ik krijg het mijn strot bijna niet uit en dan moet het nog naar binnen. Ogen dicht en gaan. En verdulleme, het is te drinken! Het hangt ergens tussen mislukte appelsap met bubbels en neigt naar bier, want het drinkt net zo prettig weg als een proper biertje, maar dan zonder het vernevelende effect.

Nog een maand. Proost.