Op de Bonnefooi

shuffleLukraak, blindelings, op goed geluk, willekeurig of in het wilde weg. Allemaal Nederlandse benamingen voor random of shuffle. Shuffle letterlijk vertaald is weer schuifelen, wat je weer op muziek kunt doen, maar niet zozeer met muziek. Ik hou van de random functie bij het afspelen van muziek, je wordt verrast en went niet aan de volgorde van een album. Dit in de tijd dat ik nog albums van cd afspeelde in de auto. Tegenwoordig hang je je mp3speler aan je installatie en kun je 2500 muzikale nummers afspelen. Zo hoef je geen twee keer hetzelfde nummer te horen! Behalve door eigen keuze. En dan nog zou je ook eens gebruik kunnen maken van repeat (herhaal!) tot je oren ervan bloeden.

Apple heeft de Shuffle zich compleet eigen gemaakt met de iPod Shuffle en de Genius Shuffle functie op de iPod en in iTunes. Geweldig! Riep ik in het begin. Alleen beginnen er nu barstjes in dit concept te verschijnen.

Ik heb het vermoeden dat Apple je muzikale wensen teveel tegemoet wil komen. Als je een bepaalde song of artiest een aantal keren draait, komt het verrassend vaak terug. In de shuffle. Of nog slimmer; het registreert ergens het genre en je krijgt van andere artiesten van soortgelijk caliber een volgend nummer voor je oren. Bij Genius Shuffle is dit de bedoeling:

genius-logoThe new Genius feature creates the perfect playlist. Just select a song, click the Genius button,  and iTunes generates a playlist of songs from your library that go great with it.

Dat het geniaal is zegt de naam al. Maar je wordt niet verrast! Bij iedere geniale afspeellijst creatie blijft dat kreng dezelfde artiesten selecteren! Dat stoort. Want ik heb een muziekcollectie waarbij ik in geen weken hetzelfde liedje zou hoeven te horen. Het lijkt mij zo heerlijk om in een afspeellijst verrast te worden met muziek die naar hetzelfde neigt, maar het niet is en ik nog niet standaard luister.

LastFM heeft de handige functie dat je kunt zoeken op ‘similar artists’. Daar kom je namen tegen die je niet kent, muziek waar je nog niet mee bekend bent. Deze functie kon je heerlijk aanzetten in de vorm van een radiozender, van de artiest die je wel kent. Helaas hebben de goede mensen achter de website bedacht dat ze er ook best een zakcentje mee kunnen verdienen. Radio luisteren gaat opeens geld kosten. Zonde.

Kleine muzikale juweeltjes ontdekken. Dat is het doel. Tot die tijd blijf ik muziek verzamelen, de juweeltjes die ik op de radio voorbij hoor komen, of die door vrienden en collega’s worden aangeraden.Voor mij onontdekt muzikaal terrein.

De al ontdekte en in het hart gesloten juweeltjes zullen natuurlijk nog veelvuldig door de speakers komen. Mede dankzij op goed geluk geniaal schuifelen.

genitaal

Hoewel die slimmerik het soms helemaal niet snapt…