Music XI

ost

The Original Soundtrack, OST. Een bijzonder en aparte genre van albums binnen de muziek. Soundtracks van films, televisieseries en zelfs video(computer)spelletjes zijn erg populair. Filmmuziek kan zelfs een film dusdanig beïnvloeden dat de film er beter of helaas ook slechter van wordt. In horrorfilms gebruiken ze een vrij standaard spanningsopbouwriedeltje, wat snel verveeld, maar wel doeltreffend is. Voor films worden scores geschreven, dat zijn de puur instrumentale stukken die onder de meeste scenes gegooid worden. Er is zoveel te horen! Een kleine uiteenzetting van de OST’s en mijn favorieten.

Er zijn een aantal deuntjes die iedereen direct herkend en bij de film kan plaatsen waaruit ze komen. Het doet vermoeden dat Psycho de bekendste is. Zeker wat betreft compositie en het gebruik van de muziek in de film om de scene te ondersteunen en zelfs spannender te maken. Ook Jaws dingt mee naar deze eerste plek. Zodra je een zee of oceaan inloopt hoor je in je achterhoofd wel het langzaam opzwellende deuntje van Jaws. En maar hopen dat je geen haai tegenkomt. Dit zijn speciaal gecomponeerde stukken voor de film, helemaal toegespitst op de beelden die je ziet. Het is een kunst en ik kan het ook zeker waarderen. Vooral omdat je met die muziek de beelden uit de film weer kunt oproepen.

Wat ik leuk vind aan OST’s is de afwisseling van het album. Dan heb ik het voornamelijk over albums die een leuke compilatie van chansons hebben. Verschillende artiesten in verschillende stijlen. Een OST is bijna altijd verrassend. Eén nummer kan al bepalend zijn voor een film of OST. Bij Trainspotting is Born Slippy de muzikale filmposter. De muziek en de film zijn één geworden. Heel handig voor de promotie van een film, een catchy muzikaal nummer erbij uitzoeken en die overal onair gooien.

Quentin Tarantino heeft het maken van een OST tot een soort kunst of sport verheven. Met zijn Reservoir Dogs heeft hij een muzikale complilatie op de markt gebracht die het bijna net zo goed deed als de film. En Pulp Fiction, From Dusk till Dawn, Kill Bill, True Romance… Ook vriend en collega van Tarantino, Robert Rodriquez kan er wat van, hij maakt voornamelijk zelf de muziek. Dit zijn natuurlijk de meest bekende soundtracks op een rijtje. Gelukkig is er ook een echte lijst van gemaakt, met de beste of bekendste soundtracks. En nog eentje, met tekst en uitleg.

In mijn muziekcollectie heb ik een aantal OST albums, welke ik graag luister. Ik kan heel erg fan zijn van een band of artiest, maar een heel album in één stijl luisteren hou ik meestal niet vol. Afwisseling, verrassing, net even iets anders. En dat bieden de OST albums. Mijn lijstje:

Laat ik de muziek uit televisieseries ook niet vergeten, want daar hoor je ook met grote regelmaat juweeltjes voorbij komen.

  • Twin Peaks – Klassiek, betoverend. Net als de serie
  • The O.C. – De serie is misschien r.u.k. (erg vermakelijk, dat wel) maar de muziek, Indie pop/rock is geweldig. Heel wat artiesten door deze serie ontdekt, die nog dagelijks met liefde geluisterd worden
  • Grey’s Anatomy – Serie daar gelaten, de muziek is briljant. Kan ook komen doordat de muziekselectie gedaan wordt door dezelfde dame als van The O.C. Deze mevrouw bepaald of een band het gaat maken of niet. Zit je in de serie, muzikaal, dan ben je bijna zeker van een grote bekendheid
  • Six Feet Under – Vooral het allerlaatste nummer

En dan nog een extra speciale vermelding voor de heren Arling & Cameron hebben het ongekeerde gedaan: muziek gemaakt bij films die niet bestaan. Het albumboekje bevat filmposters en omschrijvingen van de films met hun muziek, die dus niet bestaan. Music For Imaginary Films.

Update:
De serie Flight of the Conchords gaat over twee Australische muzikanten die door willen breken in Amerika. De serie grenst aan briljant, voornamelijk door de muziek die beide heren maken. Grappig én treffend.