Music X

recordZoek en gij zult vinden. Mooi gezegde, of is het nou een zegswijze… Een waarheid als een koe in ieder geval! Weinig tegen in te brengen. Alleen soms het is wat lastiger dan anders, of heeft het meer (spreekwoordelijke) voeten in de aarde. Mijn brein heeft een jukebox functie; ik hoor constant muziek. Dat is erg prettig en bij tij en ontij erg storend. Als er een nummer op repeat staat wat je eigenlijk niet wilt horen. Het lekkere het-blijf-in-je-hoofd-zitten deuntje. Mijn remedie hiertegen is in de meeste gevallen het nummer daadwerkelijk aanzetten, via de mp3speler, radio, cd of anderszins. Draai het een aantal keren en zing mee en voila, de brein-jukebox gaat naar het volgende nummer.

Nu had ik de afgelopen week een chanson in mijn hoofd. Correctie, ik had een tweetal zinnen uit de songtekst van een muzikaal nummer in mijn hoofd. En maar neuriën en niet weten van wie het is. Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet en de geweldige zoekmachines die je kunnen voorzien van naam en toenaam van een liedje, artiest, songtekst en uitvoeringen. Heel handig. Dit wilde ik dan ook vol enthousiasme toepassen zodra ik thuis achter de laptop kroop. Jammer dat de jukebox dan een andere nummer aan heeft gezet en je op geen enkele manier die zinnen weer in je hoofd krijgt.

Dit is een niet geheel acceptabele situatie. Want als ik weet dat ik een lied ken en er niet op kan komen, dan kan me dat achtervolgen. En ik heb wel betere dingen te doen met mijn hersencapaciteit… Niet echt natuurlijk.

Afgelopen donderdag kwamen de zinnen weer bovendrijven, terwijl ik 5 kilometer aan het afleggen was op hakken van 6 centimeter. Niet de meest ideale situatie om eens rustig te gaan zitten en de zinnen neer te pennen, om ze daarna thuis door Google te gooien. Gelukkig staat de moderne techniek voor niets en heb ik de beschikking tot Google op mijn telefoon. Al rennend wist ik een deel van de zin in mijn kleine zoekmachine in te toetsen en het resultaat was eenduidig: Taana Gardner met Heartbeat. WIE?!

Taana Gardner is een vrolijke disco-zangeres. En Heartbeat één van haar grootste hits. Het zei me helemaal niets. Gelukkig bestaat All Music ook. Een briljante muziek-zoek-website. Tik een artiest of liedje in en je krijgt alle mogelijk variaties van artiesten en uitvoeringen bij de door jou opgegeven zoekopdracht. Ook All Music wist mij blij te vertellen dat Taana een leuk deuntje gezongen had, maar als je dan naar alle artiesten gaat die een of het lied Heartbeat hebben uitgevoerd… 1367 is het resultaat.

Op een rustig moment op de zaterdagochtend begon ik gewoon weer van voren af aan. Opnieuw zoeken, met een kleiner stukje tekst. En vooral bij alle nineties foute sample liedjes erin meenemen. Want ik had al geconcludeerd dat ik het origineel dan wel niet kende, maar waarschijnlijk de foute Eurohouse versie uit de prachtige jaren negentig, welke nog gemist worden, soms. Dat moment van hersenontspanning en de aangepaste zoekopdracht leverde direct het resultaat van wat ik al de hele week in mijn hoofd had:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=57RsgqWw5W4[/youtube]

JX – There’s Nothing I Won’t Do

Crisis, wat is het slecht. Wat is het genieten, Nineties Verantwoord.

In deze hele zoekopdracht ben ik nog het meest te spreken over Taana Gardner en haar Heartbeat. Tijdens al het spitten kwam ook naar voren dat haar Heartbeat de basis is voor het wat vreemde nummer (tekstgewijs) van Ini Kamoze – Here Comes the Hotstepper. Deze muzikale weetjes kunnen ook weer direct worden toegepast:

Warempel! Een Sample.