Museumplein

mplein04

“Hij heeft al een kuub aan steentjes in de vijver gegooid.” Tevreden kijkt de vader naar zijn zoontje terwijl hij mij van de extra informatie voorziet bij het beeld. Ik lach. Het is leuk om te zien hoe zo’n klein knulletje vol overgave zoveel mogelijk steentjes in zijn handjes neemt en die in de vijver deponeert. De vader zit op de rand toe te kijken toen hij besloot mij deelgenoot te maken van zijn gedachtengoed op dat moment. Dan springt er een hond langs het ventje de vijver in en de vader moet zijn zoon troosten, die van de schrik niet alleen de steentjes laat vallen, maar zelf ook is omgevallen.

Ik richt me weer op mijn boek, hoewel dat meer voor de show is, dan voor het daadwerkelijk lezen van het verhaal wat zich op de bladzijden afspeelt. Zo zit ik op de rand van de vijver op het Museumplein, voeten in het water, boek erbij, muziek uit den iPod. Voorzomer, lente, ach, het is mooi weer. Overal lopen of zitten mensen, het terras bij Cobra zit vol, overenthousiaste jongelingen storten zich te pletter op de skateramp (rampzalig), er wordt ruzie gemaakt in de basketbal teams die het niet eens worden over de te bespelen tactiek en de vijver zelf heeft in en rondom een bijzondere verzameling waterliefhebbers.

Het feit dat er honden door het water rennen, maakt het niet extra aantrekkelijk er zelf ook met je voeten in te gaan hangen, maar soit, het is warm! Thuis wassen we het er wel weer af. Op dit moment is het een isolement van ruimte en rust op een open ruimte midden in de stad. Het kasteel aan mijn rechterkant en het muziekpaleis links. Er was een tijd dat ik echt dacht dat het Rijksmuseum een kasteel was. Die gedachte heb ik nooit helemaal laten varen,  want majestueus is het gebouw natuurlijk wel. Het plein er zo bij ontworpen, de statige panden langs de randen, het Concertgebouw er tegenover als tegenwicht.

Het nieuwe ontwerp van het plein, zoals het nu is, heb ik niet altijd even geweldig gevonden. Want wat was er nou mooier dan die brede oprijlaan naar het museum, met de kinderkopjes, de bomen aan de weerszijden. Vooral het geluid dat de banden van de auto als je over de weg reed. En dan de doorgang, onder het museum door. Waar altijd wel muziekkanten stonden die bijzonder mooie muziek produceerden, met hulp van de geweldige akoestiek. Nu zijn er alweer plannen om het plein te gaan verbouwen. Ik zal nu niet bij voorbaat al zeggen dat ik het niets vind, maar jammer is het wel. Het Museumplein, zoals het er nu bij ligt, heeft een aantal kwaliteiten welke in zeer waardeer.

Winter, spring, summer or fall; in de winter ‘s nachts op het ijs dansen, in de lente op een bankje zitten lezen, in de zomer, weer ‘s nachts, door de vijver waden en in de herfst… snel doorlopen, maar er toch even geweest zijn. I Amsterdam, je eerste liefde roest niet.