Langzaamaandag

bloesemblaadjes

Maandagen zijn iedere week weer een uitdaging. Die eerste maandag van de week valt sommigen zwaar. Persoonlijk lig ik meer overhoop met de tweede maandag van de week, de dinsdag. Een complete nondag die altijd te lang duurt en pijnlijk begint. Kan ook komen dat ik een soort vertraging in mijn systeem heb, waardoor ik niet goed op de daadwerkelijke maandag registreer dat het maandag is. De maandag is natuurlijk ook het startpunt van een duidelijk omlijnde dag en week. Je mag weer naar werk en andere verplichtingen. Dat vraagt om routine, planning en een werkbaar ritme. Waarschijnlijk schuilt daarin de aantrekkelijkheid van de maandag, want ik hou van routine, misschien op het iet wat dwangmatige af.

Een werkdag begint iedere ochtend hetzelfde, met de wekker. Mijn wekker is een vrolijk melodietje uit mijn telefoon, genaamd Sunny Day. And baby! Dan is elke dag een zonnige dag, ook al tikt  de regen tegen mijn zolderraam. Ik heb mijzelf aangeleerd de wekker tien minuten voor de daadwerkelijk opstaan-tijd te zetten, dan kan ik twee keer snoozen en moet dan opstaan. Tussen de tijd van opstaan en het huis verlaten probeer ik altijd een ruim uur in te plannen. Meer als ik nog niet weet wat ik aanmoet of uitvoeriger moet douchen, in verband met het wassen van het haar. Deze indeling werkt. Of ik nou om 4u het bed uit moet of om 9u. De tijd die in gebruik voor het mezelf klaarmaken om naar buiten te gaan blijft hetzelfde. Met, in de meeste gevallen, hetzelfde bijna wakkere resultaat. Er zijn natuurlijk uitzonderingen of bijzondere ochtenden, maar die mogen de routine niet in de weg zitten.

Om het spannend te houden, mag ik op maandagochtend net iets vroeger mijn nest uit dan gewenst; want we maken een vrolijk ochtend programma op de radio. Om de ochtendstress te beperken heb ik op de zondagavond ervoor al het meeste voorbereidende werk gedaan. Op die manier kan ik me toch aan mijn vaste ochtendritme vasthouden. Wel met tien minuten extra in gebouwd, voor het geval er nog schokkend nieuws in de zondag- op maandagnacht is gebeurd, dat moeten we dan natuurlijk wel meenemen in de headlines van die ochtend. Wat betreft voorbereiding gaat dit uitmuntend goed. Jammer alleen dat ik vaak slapeloos ben op die zondag, dat komt het aantal benodigde slaapuren niet ten goede.

De normale maandag is dat ik tijdig opsta, radio maak, weer naar huis ga, rustig ontbijt, me omkleed en naar werk ga. Wat best prettig is, een momentje voor jezelf zo tussen de bedrijven door. Sommige maandagen staat er meer op het programma; een meeting, interview, gesprek of andere samenkomst met mensen met wie ik iets te bespreken heb. Dan vereist de ochtendroutine dus meer planning en inzet. De juiste werkkleding aandoen, bijpassende make-up en schoenen, de tas dusdanig inpakken dat je de dag doorkomt tot je weer naar huis kan. Allemaal goed te doen, ware het niet dat het niet helemaal in de standaard planning hoort en ik nog wel eens iets wil vergeten. Een mooi moment voor Zen, adem in, adem uit en ontspan.

Deze maandag was netjes voorbereid, opstaan, radio maken, gesprek, werken en wat hoog- en broodnodige boodschappen doen. Terwijl ik met één hand een schoen aan probeer te trekken en met de andere hand de buienradar refresh, bedenk ik me dat ik nog wat lunch mee moet nemen, de vuilnis mee naar buiten moet nemen en vooral een petje mee moet nemen, want het regent. Fietsen met een paraplu is me nooit goed afgegaan, maar met een petje op wordt het gezicht toch tegen het vallende water beschermt, want het mag wat kosten. Eenmaal op weg is de regen ook even weg en fiets ik soepel tussen de buien door. Ook na de radio zijn de wolken mij gunstig gestemd. Droog edoch verwaaid kom ik op de plaats van het gesprek aan. Zo heb je er al bijna een dag op zitten voordat de halve ochtend voorbij is.

En als ik dan naar mijn werk toe fiets en naar de lucht kijk zie ik dat het toch regent. Alleen niet het soort wat uit de wolken naar beneden komt zetten, maar een neerval uit de bomen:

Het regent bloesemblaadjes. Het is lente. Een prachtige langzaamaandag.