High Fidelity

highBetekenis: High fidelity, Hi-Fi of HiFi is een Engelse term die in het Nederlands “hoge betrouwbaarheid” (fideel) of “werkelijkheidsweergave” betekent. Er wordt mee bedoeld dat de geluids- of beeldkwaliteit van de apparatuur een grote natuurgetrouwheid vertoont met het origineel en (zeer) lage toegevoegde ruis en vervorming heeft.

High Fidelity is tevens de titel van een boek van Nick Hornby. Het boek verhaalt over Rob Fleming, die een platenzaak heeft en daar aardig ambitieloos zijn dagen doorbrengt met twee bijzonder vermakelijke werknemers. Zijn relationele leven gaat een turbulente tijd door en als het een goed twijfelende man betaamt, zoekt hij zijn exen op. Komt je dit bekent voor, maar je hebt het boek nooit gelezen? Dat kan! Het is tevens verfilmd met John Cusack in de hoofdrol. Het verhaal zit lekker in elkaar met neuroses, lijstjes en de magie van projectie op anderen, of hoe je eigen belevenis altijd een ander gekleurde waarheid heeft dan als die eigenlijk was.

Nog meer Hoge Betrouwbaarheid. The High Fidelity is ook een band, die muziek maakt en het nummer Scream If You Want To Go Faster hebben gecomponeerd. Hier had ik al eerder melding van gemaakt, bij de absolute lente toppers. Het nummer staat op hitrotatie in mijn verschillende muziekspelers en ook zonder het draaien van het liedje zing ik het. Ja, ook hardop, in publiek. Er is maar één ding wat me stoort aan de band, dat is de naam! Aangezien de film zo heet, het boek en de soundtrack van de film (joh!) ook,  kan ik niets vinden van de heren muziekkanten! Kan ook komen omdat het album waar het liedje opstaat al uit 2002 is… Anyhoe! Ik bij dit ene liedje blijf hangen. En dat terwijl ik ze graag de kans wil geven me ook te winnen met hun andere muzikale hoogstandjes.

Nog een paar leuke visuele ondersteuningen bij het verhaal, uit (logischerwijs) de film:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-ECyX8A3iP0[/youtube]

Jack Black die zijn mening als muziekkenner tentoonstelt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=68epYBCtFWI[/youtube]

Frickin’ hilarische scene! In het zowel het boek als de film, geven ze mooi weer over in wat je in gedachten voor je ziet, maar in werkelijkheid nooit doet of zegt.

En natuurlijk de video mét de bijbehorende muziek van Scream If You Want To Go Faster:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gWJyko2KzL8[/youtube]

Saillant, leuk detail over een Nederlandse term voor High Fidelity:
Door enkele Nederlandse elektronicatijdschriften werd in de jaren vijftig en zestig het gebruik van de Nederlandse term ‘werkelijkheidsweergave’ (WW) aangemoedigd. Dit begrip heeft geen ingang gevonden en de afkorting WW heeft later in Nederland een geheel andere betekenis gekregen (Werkloosheidswet).

You spin me right round round round round like a record baby round round round round.