‘t Ruime Sop

sfeer-bad

Dingen die plezierig zijn: In bad gaan. Voor mij is in bad gaan een soort uitje in eigen woning. Helaas niet in de woning die ik nu bewoon, bij gebrek aan een bad. En ik mis het! In bad gaan is een vorm van ontspanning die mij erg kan plezieren. In de tijd dat ik nog beschikte over een bad, in eigen huis, heb ik het in bad gaan tot een soort ritueel gemaakt.

Er zijn dagen, dat als je thuiskomt, het op de bank liggen niet de juiste ontspanning geeft. Je voelt het aan je spieren, je ligt niet lekker, het is niet warm genoeg. Kleine dingen. In bad gaan is dan een goede oplossing. Je moet dan natuurlijk wel het bad dusdanig kunnen prepareren dat je er ook voor een langere tijd in kunt liggen en comfortabel bent en blijft. Een goed bad maken vergt wat oefening en fine-tuning.

De watertemperatuur is het belangrijkste van het in bad gaan, maar je kunt niet na een enkele poging opgeven. Bij het vollopen van het bad is het of te koud of te warm en lig je er eenmaal in, dan koelt het te snel af. Teveel gedoe voor de meeste mensen en die haken dan ook direct af of gaan helemaal nooit meer in bad. Zonde! Een truc is om bij het bad te blijven terwijl het volloopt. Je zet eerst alleen het warme water aan en laat het bad rustig aan vollopen. Als het water begint te klimmen gooi je er wat badolie in, of badschuim, badparels, badzout of iets anders van je gading. Alle badproducten lossen beter op als er al warm water in het bad staat en vermengen zich beter als het bad zich nog verder vult.

Dan bereikt het water een punt in het bad waarbij je je moet realiseren dat 1. jij er ook nog bij moet 2. er nog koud water bij moet. Je moet dus gaan afmeten hoeveel water, koud(er) water in dit geval, erbij moet voordat jij erbij kan en het bad niet overstroomt. Nu houden we allemaal van een andere temperatuur, dus het koude water wat erbij moet voor een prettig bad ervaring is persoonsgebonden. Een voorzetje is om het koude water erbij aan te zetten, of alleen het koude water te laten stromen. Dan met een voet gaan voelen hoe de temperatuur zich aanpast. Doe je de voet in het water en die wordt spontaan rood, dan is het waarschijnlijk wat te warm. Voel je de voet helemaal niet meer, dan is het gewoon te heet. Vrij simpele voeltest me dunkt.

Een wat tintelent gevoel aan de voet is niet erg. Dan is het water misschien net iets te warm, maar onderschat niet hoe snel het afkoelt. Draai de kranen dicht en maak de bad omgeving nog wat plezieriger. Als je ervan houdt: wat kaarjes, een glas wijn of een biertje, muziekje erbij (hetzij via de koptelefoontjes van de iPod of boxjes aan de iPod) en, in mijn geval, zeer essentieel, een boek. Nog een tip; kleed je uit en ga in bad. In je zwemkleding in bad gaan doet af aan de ervaring. Wat ook erg prettig kan zijn is een badkussentje of neksteun. Niet alle baden zijn dusdanig ergonomisch gefabriceerd dat de rug en nek een prettige ondersteuning hebben. Zeker voor de mensen die echt in bad liggen en het hoofd achterover gooien en nog net niet in slaap vallen.

Ontspan! Het warme water om je heen, hopelijk lekker ruikend badwater, misschien zelfs verzachtend als je aan de olie gaat en even helemaal niets. Beter wordt het bijna niet. Na een half uur komt voor de meeste mensen het omslagpunt, dit geldt trouwens ook voor het water. Hoe goed je je badwater ook op temperatuur hebt gebracht, het koelt af. Nu kun je de stop eruit trekken en zelf ook uit bad gaan, maar naar mijn mening is er meer uit een avondje badderen te halen. Laat wat water uit het bad lopen, daarvoor hoef je waarschijnlijk alleen met je tenen de stop er even uit te trekken. Daarna gooi je de warme kraan weer open en voila, je kunt zo weer een tijdje doorbadderen. Herhaal dit zo vaak als gewenst.

Voel je dat je huid zich ongeveer heeft losgeweekt van je spieren, is je wijn op, gaan de kaarsjes uit of ben je het zat. Dan is het tijd om uit bad te gaan. Maar je bent helemaal door en door warm en ontspannen. Wel zo prettig om nog even onder de douche te springen en jezelf af te spoelen van alle badproducten. Daarna afdrogen, jezelf in een grote handdoek wikkelen, misschien nog wat prettige bodylotion opsmeren en eigenlijk zou je dan helemaal warm en rozig direct je bed in moeten springen. Maar dit is natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur.

Met zijn tweeën in bad gaan is ook geweldig. Mits het bad dat aanwezig is groot genoeg is om twee personen comfortabel in te herbergen. Hoe je het bad dan verder vult, naast de twee lichamen, is iets waar je samen uit moet komen.

Mensen die niet van badderen houden. Gooi het idee overboord dat je in bad gaat om schoon te worden! Douchen doe je om jezelf schoon te schrobben, in bad gaan is ontspanning. Geen geduld om in bad gaan; leer ontspannen of zoek een bad bezigheid die je kan vermaken. Te warm, te koud; ga oefenen met een prettige water temperatuur. Een halve poging telt niet en na één keer opgeven is niet echt proberen in bad te gaan.

Oh, nog één essentiële bad bijnodigheid:


soapduck

Badderze!