De Wetenschap Van Het Tegenovergestelde

genius

Genitaal! Iedere vrijdagavond op de BBC te zien: Genius. Uw gastheer, Dave Goreman.

Het idee is simpel; al je briljante ideeën en uitvindingen kun je voordragen en door Dave en een gast laten beoordelen. Mensen bedenken de meest wonderlijke dingen, hilarische dingen, vreemde dingen, nuttige dingen en soms ronduit verwarrende dingen, doch geniaal. Eén van die ideeën is “The Science of the Opposites”.

Als je aan iemand vraagt wat het tegenovergestelde is van een mes, krijg je waarschijnlijk als antwoord ‘vork’. Dit is geen tegenovergestelde. Als je de functie van een mes bekijkt, dan is een vork daar niet het tegenovergestelde van. Je gebruikt een mes om dingen mee te snijden, stuk te maken. Logischerwijs is het tegenovergestelde van een mes dus lijm.

De heren die dit bedacht hebben, hebben naar eigen zeggen onderhand een lijst met vijftig tegenovergestelden. Opmerkelijk is dat er ook “priem” tegenovergestelden zijn. Neem de hamer. Het tegenovergestelde van een hamer, is een hamer. Hiermee sla je spijkers ergens in, maar met diezelfde hamer kun je ze ook weer uit de muur halen. Kleine noot mijnerzijds: dan moet het wel een klauwhamer zijn, maar ik weet niet zeker of ze in het Verenigd Koninkrijk ook twee varianten van hamers hebben. Desalniettemin! Een hamer is dus een priemtegenovergestelde. Het tegenovergestelde van een ijspriem is een waterkoker, maar dan hebben we het over een andere priem.

Je kunt je aflevering bekijken op de BBC website, aflevering twee. Ook kun je het terugluisteren zoals het in het radioprogramma is besproken. Daar zit een andere gast, die last krijgt van bloedend tandvlees en zichzelf het tegenovergestelde vindt van een Zwitserszakmes (MacGyver alert!).

Ook mooi in de uitzending; het voorlezen van een aantal ideeën die niet door de ballotagecommissie zijn gekomen en niet daadwerkelijk getest worden in de show. De mooiste daarvan is de uitsmijter van vandaag:

“In all the black and white movies with Frank ‘Blue Eyes’ Sinatra, we can not enjoy his blue eyes. So why not color in his eyes blue”

submit