Dave, Gefeliciteerd

daveHi, my name is Dave Gorman!

Wie? Dames en heren, Dave Gorman. Dave is jarig vandaag en verdient daarom een allereigenste promo, onder het mom: Anders of Niets.

Dave is een Brit. Dave heeft een paar licht neurotische afwijkingen. Dave weet hier gelukkig op een productieve manier gebruik van te maken. Als Dave aan het drinken is in de lokale pub, dan krijgt hij soms wat aparte edoch voor de hand liggende ideeën. Dave onderscheidt zich van het gros van de mensen door deze ideeën ook daadwerkelijk om te zetten in actie. Dave gaat bijna ten onder aan zijn projecten, maar doordat hij alles vastlegt; op film, foto’s, in boeken, online en in stand-up shows, kunnen wij er allemaal van meegenieten en houdt hij er nog een leuk zakcentje aan over.

1: Are You Dave Gorman?

Zoals het een echte vriend betaamt, gelooft Danny, de huisgenoot van Dave, niet dat Dave een e-mail heeft gekregen met de mededeling dat er nog een Dave Gorman is. Onschuldig argument. Tot beide heren shit faced besluiten deze andere Dave Gorman op te zoeken. Dit is het begin van een obsessie naar andere naamgenoten. Beide heren sluiten een weddenschap; Danny denkt niet dat Dave Gorman erin slaagt om 54 andere Dave Gormans te ontmoeten. Het resultaat, op dvd, is een hilarische uiteenzetting van deze obsessie. Compleet met grafieken, foto’s en een schuimbekkende Dave. Mensen met een passie voor obsessies zijn fascinerend.

2: The Googlewhack Adventure

Neem een Dave Gorman met licht neurotische, dwangobsessieve neigingen en geef hem een zoekopdracht:

Googlewhacking is het vinden van maar één zoekresultaat met de zoekmachine Google door een zoekopdracht te formuleren die twee woorden bevat. Een googlewhack kan men daarna naar buiten brengen zodat de googlewhack is opgeheven, door deze op een site die googlewhacks bijhoudt te posten. Als men daarna de zoekterm intypt bij Google zal men naast de pagina die de googlewhack was ook de pagina vinden waar deze geregistreerd is.

Een goede googlewhack levert niet alleen maar één resultaat op maar wordt ook door google aangegevens als “Resultaten 1 – 1 van circa 1”, men kan namelijk maar één zoekresultaat zien terwijl er bijvoorbeeld staat “Resultaten 1 – 3 van circa 5” dit is dan ook geen echte googlewhack. Ook mag een googlewhack niet verwijzen naar een woordenlijst.

Resultaat; een nog oververhittere Dave en een, zowaar, nog hilarischer relaas dan Are You Dave Gorman? over zijn zoektocht naar Googlewhacks.

3. America Unchained

Het idee is simpel, logisch, lijkt realistisch en kan een mooie documentaire opleveren. Reis van de west- naar de oostkust van Amerika, in een rechte lijn en je mag alleen eten, overnachten en tanken bij etablissementen die niet bij een concern horen. Don’t give money to The Man. Dave weet dit toch niet helemaal volgens plan uit te voeren, want hij heeft er een queeste naast: Opzoek naar independent America, in plaatsen genaamd Independance.

De boeken van Dave’s avonturen heb ik nog niet gelezen, maar bovenstaande voorbeelden heb ik met veel plezier gekeken. Afgelopen zondag had ik het genoegen om America Unchained te zien. Dat Dave Gorman vandaag jarig is komt alleen maar mooi uit om zijn waanzin verder aan te prijzen.

Voetnoot:
Ik zou Dave Gorman niet gekend hebben zonder de hulp van UIO-AMS. Samen met UIO deel ik een aantal interesses; waaronder neurotisch gedrag, passies en obsessies van anderen & The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy (yeeh Towel Day!).