Het Lokale Suffertje

Een draaiboek maken voor een radioshow is leuk. Tenminste, ik vind het leuk. Een thema bedenken, playlist samenstellen. Vooral het kloten met de playlist is leuk. Je moet toch een bepaalde balans vinden in de muziek, wat betreft afwisseling, tempo, klassiekers of een recente hit. Iedere zondag ben ik weer verbaasd hoeveel tijd ik er in steek, maar dat mag de pret niet drukken. De voorpret is soms zelfs leuker dan de uitzending zelf, maar dat kan ook door bepaalde controle issues of neuroses van mijn kant komen.

Naast de vaste rubrieken moet ook het nieuws vergaard worden. Het lokale nieuws wel te verstaan, want wij zijn niet voor niets “de stem van de hoofdstad”. Als het in Amsterdam gebeurt, dan hoor je het bij ons het eerste. Wat trouwens niet geheel waar is, want wij halen ons nieuws niet direct zelf van de straat, maar gewoon van de andere lokale nieuwsboeren. Beetje herschrijven, oppoetsen en als het je ligt doe je er een kwinkslag in en uitzenden maar!

Op maandagochtend het nieuws doen is tergend. Het ligt niet geheel in de lijn der verwachting, maar er gebeurt verrassend weinig op een zondag in het Amsterdamse. Vrijdagnacht, altijd gezellig, zaterdag overdag en ‘s nachts, top tijden! Alleen dat nieuws is al verzameld, herschreven en on air gegooid. Nou zou ik de gedachtengang kunnen volgen van weinig tot geen luisteraars in het weekend, mensen willen het toch weten, gebruik het nou maar gewoon nog een keer. Makkelijk, maar helaas, ik ga er niet aan. Braaf luister ik het nieuws van zondag, wat eigenlijk het nieuws van zaterdag is, om zo te voorkomen dat we aan dubbele berichtgeving doen. Even wegdromen bij het rustgevende stemgeluid van een Pantar medewerker, met een geluids- en opnamekwaliteit waar je het Polygoon nieuws van gaat missen.

Dan zijn die drie minuten voorbij, waarna vijf minuten volgen van een shot wodka en een sigaret of drie. Weer tot rust gekomen ga je online de lokale nieuwsboeren bezoeken. Kijken wat er heeft plaats gevonden indeze wervelende, sprankelende, altijd verrassende, hier gebeurt hét hoofdstad. En ja lieve kijkbuisluisteraars, dat is bedroevend. Gelukkig speelt Ajax nog wel eens een potje slecht voetbal, dus je hebt minstens één bericht wat enige nieuwswaarde heeft. De politie en de brandweer hebben meestal ook nog wel iets te melden. Helaas zijn deze berichten zo beroofd van enige inhoud dat ik nooit zeker weet wat ik ermee moet.

“Gewonde man gevonden op straat. De politie weet niet of hij is aangereden op zijn fiets of dat de man een epileptische aanval heeft gehad.” Wat moet je hiermee? Er is geen fiets gevonden, die zou natuurlijk gejat kunnen zijn. Als de man gewoon spontaan is omgevallen, waarom is het dan een politie cq nieuwsbericht? Er vallen toch wel meer mensen om denk ik dan. Maar, nieuws is nieuws, als je scheel kijkt en het niet zo nauw neemt met (hoernalistieke term) hard nieuws. Na wat websites te hebben doorgespit heb je dan een bedroevend rijtje matig nieuws:

Gewonde man, rede onbekend.
Klein brandje, geen gewonden.
Feest wat niet doorgaat.
Bekende Amsterdamse is 100 geworden, maar woont nu in West Friesland (weinig lokaal nog).

Vergeet te vermelden dat dit Amsterdam is, noem Nichtevecht (ja, ik moet er telkens om lachen) en niemand kijkt verbaasd. Hoofdstedelijk nieuws zou toch meer inhoud moeten hebben? Niet dat ik alleen maar drama, schering, inslag, dood, verderf of anderszins hoop danwel verwacht. Het is meer dat ik in Amsterdam woon, een stad waar je meer ziet en meemaakt dan in suburbia of een andere slaapgemeente.  Ik wil iets kunnen melden! Dít is Amsterdam, als je hier niet woont, dan mis je iets! Woon je hier wel, dan is dit wat er in je woonplaats allemaal gebeurd, terwijl jij je kater aan het uitslapen bent of weer verder aan het wegzuipen. Achter je computer in een kantoorpand waarbij je hopelijk over een gracht uitkijkt of zo hoog in een toren zit aan de Zuidas dat je de hele stad aan je voeten hebt.

De stem van de hoofdstad is een lokaal suffertje. Maar ik hou je er graag van op de hoogte.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *